De Duitse bondskanselier Merkel
NOS NieuwsAangepast

Merkel vraagt Nederland voor G20-top volgend jaar

Nederland is door bondskanselier Merkel uitgenodigd voor een G20-bijeenkomst van regeringsleiders volgend jaar zomer. De top is op 7 en 8 juli in Hamburg. Ook bij andere G20-bijeenkomsten mogen Nederlandse bewindslieden aanwezig zijn.

Duitsland is vanaf vandaag voorzitter van de G20, de belangrijkste industrielanden in de wereld. De Duitsers nemen het stokje over van China.

Het is voor het eerst in jaren dat een Nederlandse premier bij de G20-top aanwezig is. Premier Balkenende was er een paar keer bij, voor het laatst in 2010. Maar sinds het aantreden van Rutte was er geen Nederlandse minister-president meer uitgenodigd. Onlangs woonde minister Ploumen wel een G20-vergadering bij in Shanghai.

Diplomatiek succes

Rutte vindt de uitnodiging goed nieuws. "We verdienen een flink deel van ons geld met internationale handel. In de G20 overleggen de grootste economieën van de wereld over veel onderwerpen die de Nederlandse belangen direct raken."

Minister Koenders spreekt van een diplomatiek succes voor Nederland. Volgens hem laat de uitnodiging zien dat Nederland, net als bij het tijdelijk lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad, een rol kan spelen op het hoogste internationale podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl