Toeristen lopen richting de trein op station Amsterdam Sloterdijk
NOS Nieuws

'Geen deal, maar handhaving is de oplossing van het Airbnb-probleem'

De rolkoffertjes op de stoep zullen niet binnen de kortste keren verdwenen zijn, nu Amsterdam een deal heeft gesloten met woningverhuursite Airbnb. Dat denkt Robin Labrijn van Bewonersplatform 1013. De afspraken zijn niet voldoende om de overlast van toeristen in te dammen, zegt hij. "Als je de overlast echt wilt oplossen, dan zal de gemeente moeten inzetten op handhaving."

En die overlast is er, zegt hij. "Zeker in sommige buurten, zoals in het centrum. Neem De Wallen en de Haarlemmerbuurt, daar zijn veel illegale hotels." Eerder dit jaar bleek al dat sommige bewoners de binnenstad zelfs ontvluchten vanwege de onbeheersbare drukte door toeristen.

"De sociale cohesie verdwijnt", zegt Labrijn. "En je ziet het aan de middenstand. Toeristen gaan vaak naar bepaalde winkels om even snel wat te halen en slaan andere over."

Ondanks de overeenkomst is het nog steeds makkelijk om de regels te ontwijken, zegt Labrijn. "Mensen die na 60 dagen worden geblokt op Airbnb, kunnen heel makkelijk naar een andere site gaan om daar hun woning aan te bieden. Airbnb is weliswaar de grootste en de bekendste, maar er zijn ook andere spelers. Iedere dag komen er nieuwe bij."

"En ook op Airbnb zelf is het blokkeren makkelijk te omzeilen, want dat vindt plaats op basis van de gebruiker, en niet op basis van het adres." Een nieuw account aanmaken zou er dus voor zorgen dat de woning weer aangeboden kan worden, zegt hij.

Een ander probleem ziet hij in het aanleveren van de data die Airbnb aan de gemeente geeft. "De site levert straks geanonimiseerde data aan. Daar kun je dus helemaal niets mee. Hoe wil de gemeente daarop toezien? Daar mogen ze wel een aparte afdeling voor opzetten."

Waar worden Airbnb's aangeboden?

Wie er wel blij mee is, is Dirk Minnebo van Iamb&b. Zijn bedrijf helpt mensen met het verhuren van hun woning via onder meer Airbnb. "Wij pleiten al langer voor strengere handhaving. Woningdelen is iets heel moois, maar in Amsterdam is er veel misbruik. Zo zijn er tal van illegale hotels die woningen aan de woningmarkt onttrekken en overlast veroorzaken."

Minnebo houdt zich naar eigen zeggen volledig aan de regel dat een woning niet meer dan 60 dagen verhuurd mag worden. "We houden ons al aan de regels die straks worden gehandhaafd. Dus voor ons is het eigenlijk alleen maar goed nieuws."

Ik ben bang dat het illegale aanbod nu naar die platforms vlucht.

Dirk Minnebo, Iamb&b

Maar niet alle problemen zijn opgelost door deze deal, zegt hij. "Ik denk vooral dat het een eerste stap is. Airbnb is het grootste platform, en het is goed dat die nu gaat samenwerken met de gemeente. Maar er zijn er meer. En ik ben bang dat het illegale aanbod nu naar die platforms vlucht."

Toch is de overeenkomst een voorbeeld voor andere steden, denkt Minnebo. "Amsterdam is hierin zeker een voorloper en kan een voorbeeld zijn voor andere steden in de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl