Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem gelooft niet in onheilsprofetieën Italiaanse banken

Een Italiaanse bankencrisis, waar verschillende analisten en beleggers serieus rekening mee houden, ziet minister Dijsselbloem van Financiën niet zo snel gebeuren. Hij spreekt de onheilsberichten tegen dat in Italië na zondag een bankencrisis kan uitbreken die zich over alle eurolanden kan verspreiden.

"Ik geloof niet zo in alle onheilsprofetieën", zegt hij in een gesprek met de NOS.

De Italianen gaan zondag naar de stembus voor een referendum over politieke hervormingen en wijzigingen van de grondwet. Premier Renzi heeft gezegd dat hij opstapt als zijn voorstel wordt weggestemd. Dat kan betekenen dat het land in een kabinetscrisis raakt, terwijl alle zeilen bijgezet moeten worden om een aantal banken overeind te houden.

Dijsselbloem: "Er zijn allerlei groepen en groeperingen die zich tegen de regering verzetten, en die bundelen zich nu rond dit referendum." Politieke analisten verwachten eigenlijk al dat de voorstellen worden afgewezen, en Renzi dus opstapt.

Maar dat wil niet zeggen dat dat tot een bankencrisis leidt, zegt Dijsselbloem. "De dag na het referendum zit er gewoon nog een regering of een interim-regering."

De verhalen over Italianen die hun geld in Zwitserland omruilen voor goud en zich voorbereiden op een eurocrisis vindt Dijsselbloem zwaar overdreven. "Er zijn altijd mensen die geld in hun matras stoppen, het weer uit hun matras halen en het omzetten in goud of juist weer in euro's. Maar het is allemaal marginaal. Er is geen grote onrust en zeker niet in Italië."

Dijsselbloem is ook voorzitter van de groep eurolanden. Hij vindt dat Italië nog veel hervormingen nodig heeft om een moderne economie te worden. Een gewijzigde grondwet helpt daarbij. Maar invloed heeft hij daar niet op. "We moeten het gewoon afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl