Onno Jacobs
NOS VoetbalAangepast

Puinruimer Jacobs laat Twente 'springlevend' achter

Onno Jacobs is klaar bij FC Twente. Gisteren was de laatste werkdag van de interim-directeur en vandaag nam hij afscheid van het personeel. "Bij de meerderheid van de club overheerst de teleurstelling over zijn vertrek."

Aan het woord is Leon ten Voorde van de Twentse krant Tubantia. Hij maakte van dichtbij mee hoe Jacobs het afgelopen jaar bij de Tukkers van rechtszaak naar rechtszaak ging en van nachtmerrie naar nachtmerrie. De club stond op instorten en was zelfs even zijn licentie kwijt.

Voor iemand die het zo voor zijn kiezen heeft gehad, vind ik dat hij er nog gezond uit ziet.

Tubantia-journalist Leon ten Voorde

"Dat had hij nooit allemaal kunnen bevroeden", gaat Ten Voorde verder. "Maar de club bestaat nog. Sterker nog, de club is springlevend en staat zesde in de eredivisie. Daar heeft Jacobs een aanzienlijke rol in gespeeld."

Sturing

Weer in de rechtszaal. Weer een persconferentie. Jacobs was er maar druk mee. "Hij nam vaak het woord voor de club. Het akkoord met de schuldeisers is zijn grootste verdienste geweest. Hij heeft het zeker niet alleen gedaan, maar hij heeft wel sturing gegeven aan het proces."

Applaus voor Jacobs na behoudt licentie Twente

Jacobs werk zit erop. Bovendien wil hij niet meer op en neer rijden van Twente naar zijn woonplaats Bleiswijk, in het westen van Nederland. Ten Voorde: "Voor iemand die het zo voor zijn kiezen heeft gehad, vind ik dat hij er nog gezond uitziet. Het was toch het ene dieptepunt na het andere."

Buitenstaander

Als voormalig financieel directeur van Feyenoord begon Jacobs een jaar geleden als buitenstaander aan de opdracht om Twente zijn licentie te laten behouden.

Ten Voorde: "Zijn kracht was dat hij er blanco inging en rationeel naar de zaken kon kijken. Hij was heel direct, ook naar het personeel toe, maar hij staat er goed op. De achterban ziet hem echt als een van de redders van de club."

Twente is inmiddels in rustiger vaarwater terechtgekomen, maar nog niet probleemvrij. De Tukkers moeten promoveren uit categorie 1 van de licentiecommissie (waarin clubs gecontroleerd worden in hun traject naar financieel herstel), de gemeente zal akkoord moeten gaan met een garantstelling van 32 miljoen euro en er komt nog een claim van de belastingdienst aan.

Maar dat komt allemaal op het bordje van Jacobs' opvolger terecht: Erik Velderman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl