Inwoners van Oost-Aleppo krijgen voedsel uitgereikt
NOS Nieuws

'Syrische rebellen onderhandelen met Russen'

Leiders van de Syrische gematigde rebellen voeren in het geheim overleg met Rusland over een bestand in Aleppo, meldt de Financial Times. De krant baseert zich op vier leden van de oppositie, die zeggen dat de besprekingen in de Turkse hoofdstad Ankara worden gehouden.

Een officiële bevestiging dat het overleg in Ankara plaatsvindt, is er niet.

Een oppositielid zegt dat de VS volkomen buiten het overleg wordt gehouden. De Amerikanen worden volgens hem ook niet op de hoogte gebracht van het verloop van de besprekingen.

In het overleg zou weinig schot zitten, maar het feit dat het plaatsvindt zonder Amerikaanse bemoeienis onderstreept volgens de Financial Times de snel veranderende situatie in het Midden-Oosten, waarbij de Amerikanen op een zijspoor zijn beland.

Marionet

Volgens een rebellenleider hebben de rebellen zich tot de Russen gewend omdat ze tot de conclusie zijn gekomen dat president Assad nog slechts een marionet in Russische handen is.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov sprak vandaag met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu over de noodzaak van een bestand in Aleppo. De Turken en de Russen steunen verschillende partijen in Syrië: Turkije kiest de kant van de rebellen en vindt dat president Assad van het toneel moet verdwijnen. Rusland is juist de voornaamste bondgenoot van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl