'Deal met Airbnb is boterzacht en gaat overlast niet terugdringen'
De deal die Amsterdam met Airbnb heeft gesloten gaat de overlast in de stad niet terugdringen. Dat zegt fractievoorzitter Marjolein Moorman van de oppositiepartij PvdA in de hoofdstad. "Airbnb gaat eindelijk doen wat de site al jaren had moeten doen: zich aan de regels houden." Ze spreekt van 'boterzachte' afspraken.
Moorman reageert op de overeenkomst tussen de gemeente en de woningverhuursite, waarin staat dat Amsterdamse Airbnb-verhuurders vanaf volgend jaar een dagenteller te zien krijgen op de site. Zodra ze in een jaar hun appartement 60 dagen hebben verhuurd, kunnen ze geen nieuwe boekingen meer accepteren.
Amsterdam hoopt met de afspraken de overlast van toeristen terug te dringen. Ook moeten er meer woningen voor permanente bewoning beschikbaar komen vanwege woningkrapte. Moorman vraagt zich af of de deal daarvoor gaat zorgen. "Een serieus antwoord op de problemen die de rap groeiende vakantieverhuur via Airbnb veroorzaakt, is het niet. De kosten voor handhaving stijgen nog steeds ieder jaar, het drijft de huizenprijzen op en de toeristen veroorzaken overlast voor omwonenden."
Airbnb heeft 80 procent van de verhuurmarkt van toeristenwoningen in handen, zegt ze. "Als de gemeente zich minder op de site gaat richten door deze overeenkomst, dan heeft Airbnb vrij spel. Ik zie vooral voordelen voor Airbnb, maar niet wat het Amsterdam oplevert." Volgens haar zijn er ook geen afspraken gemaakt over het tegengaan van huisjesmelkers, die meerdere panden het hele jaar door verhuren aan toeristen.
Waar worden Airbnb's aangeboden?
Volgens Moorman hebben steden als New York en San Francisco Airbnb veel harder aangepakt. In New York bijvoorbeeld is de site grotendeels verboden. "Vlak daarvoor kwam Airbnb wel over de brug, en wilden ze nog maar 1 woning per eigenaar aanbieden. Hier is dat nog onbeperkt. En in San Francisco is de site transparanter geworden door een registratieplicht voor woningeigenaren, die hier ook niet geldt."