Nederlandse tanks voor luchtafweer in de opslagloods van Defensie bij Almelo
NOS NieuwsAangepast

'Zeer kleine concentratie' chroom-6 in defensieloods bij Almelo

In een opslagloods van Defensie bij Almelo is de giftige stof chroom-6 aangetroffen. Volgens Defensie gaat het om een licht verhoogde concentratie, die werd waargenomen bij recente metingen in het pand.

De opslagplaats in Vriezenveen bij Almelo is een voormalige loods van de NAVO. Nu bewaart Defensie er materieel dat wordt voorbereid voor de verkoop.

Vorig jaar heeft de GGD al onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van chroom-6 in het pand, maar toen werd niets gevonden, schrijft de krant Tubantia. Wel werd een geringe hoeveelheid uranium aangetroffen. Ook werd er wat asbest gevonden. Beide materialen komen wel eens voor in oude legervoertuigen.

Naar aanleiding van dit eerdere onderzoek, liet het ministerie een industriële reiniging uitvoeren om alle gezondheidsrisico's uit te sluiten. Daarvoor werden er in november al extra metingen verricht. Daarbij is gebruik gemaakt van een bladblazer die stof deed opwaaien, om de geplande sloop van een aanwezige installatie na te bootsen. Volgens een woordvoerder van Defensie is daarbij een "zeer kleine concentratie" chroom-6 gemeten.

Onder de norm

Die concentratie ligt onder de norm en ook onder de strengere normen die binnenkort ingaan, zegt de woordvoerder. Toch is de militaire vakbond VBM er niet gerust op. "Wat ons betreft zou de grenswaarde nul moeten zijn."

De vakbond is geschrokken van het bericht en wil van het ministerie weten of er bij het eerste onderzoek iets is misgegaan. "Onze leden zijn verschrikkelijk ongerust", zegt Peter Wulms van VBM. "Ze willen weten of ze nu nog risico lopen of kortgeleden hebben gelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl