Minister Van der Steur met ChristenUnie-leider Segers (l) en SGP-leider Van der Staaij (r)
NOS NieuwsAangepast

Van der Steur: genoeg maatregelen tegen gerechtelijke dwalingen

Volgens minister Van der Steur is het niet nodig dat de overheid meer maatregelen neemt om te voorkomen dat onschuldige mensen worden veroordeeld en in de gevangenis belanden. Hij schrijft dat in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Van Nispen vindt dat zaken als die van verpleegkundige Lucia de Berk en bejaardenverzorgster Ina Post en de Schiedammer parkmoord aantonen dat er meer voorzieningen moeten zijn voor mensen die hun onschuld willen bewijzen.

Zo wil hij een fonds waar veroordeelden nieuw onderzoek uit kunnen betalen. Ook wil hij dat bij nieuwe inzichten een zaak heropend moet kunnen worden. Nu moet er echt sprake zijn van nieuwe feiten of nieuw bewijs, in juridische termen een 'novum' genoemd. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt wat voor zijn voorstellen te voelen.

Terugbetaald

Van der Steur zegt dat meer maatregelen op dit moment niet nodig zijn, maar laat het toch onderzoeken. Hij wijst erop dat de Staat al het onderzoek betaalt als de procureur-generaal bij de Hoge Raad een nader onderzoek instelt op verzoek van de veroordeelde. Als een veroordeelde er zelfstandig voor kiest om onderzoek te doen, dan worden de kosten daarvan door de Staat terugbetaald bij vrijspraak.

Verder wil Van der Steur eerst de evaluatie afwachten van een verruiming van de wet in 2012, die meer mogelijkheden geeft om een zaak te heropenen. In de zaak-Lucia de Berk is van deze verruiming gebruik gemaakt.

De Tweede Kamer en de minister praten er vandaag verder over tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl