Hiv-medicatie
NOS NieuwsAangepast

Unicef bezorgd over hiv onder jongeren

VN-organisatie Unicef maakt zich zorgen over het aantal hiv-infecties bij jongeren, vooral in de leeftijdscategorie tussen 15 en 19 jaar. De hulporganisatie voor kinderen wil dat er meer geld beschikbaar wordt gemaakt voor de bestrijding van hiv. Sinds 2014 daalde het budget van 19,2 miljard naar ongeveer 19 miljard dollar.

Vorig jaar overleden wereldwijd 41.000 jongeren aan de gevolgen van aids. Unicef spreekt van een van de belangrijkste doodsoorzaken onder tieners.

Behalve meer geld wil Unicef dat de gegevensuitwisseling over de ziekte verbetert en ook het stigma rond hiv en aids wordt bestreden. De organisatie zegt dat de bestrijding van de ziekte bij jongeren wordt bemoeilijkt door jongeren die hun medicatie niet slikken en seksueel actief zijn.

Zwangere vrouwen

Volgens Unicef komt hiv bij baby's de afgelopen jaren veel minder voor. Dat komt doordat zwangere vrouwen tegenwoordig ook op het virus worden getest.

Sinds 2000 is het aantal nieuwe hiv-infecties afgenomen: in 2000 kwamen er 3,2 miljoen mensen met hiv bij, sinds 2013 zijn dat er jaarlijks zo'n 2,1 miljoen. Het totaal aantal mensen met het virus groeide sinds 2000 van 28,9 miljoen naar 36,7 miljoen.

Ook het aantal mensen dat wordt behandeld voor hiv groeit ondanks het krimpende budget nog steeds. In 2015 stonden nog ruim 17 miljoen mensen onder behandeling tegenover 18,2 miljoen in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl