Michael van Praag
NOS VoetbalAangepast

Clubs zetten vraagteken bij mandaat Van Praag

Hoewel Michael van Praag dinsdag werd herkozen als bondsvoorzitter van de KNVB, wordt zijn mandaat nog geen etmaal later door de clubs in het betaalde voetbal ernstig in twijfel getrokken. Dat blijkt na een belronde die de redactie van NOS Sport heeft gemaakt langs verschillende clubs. "Ik heb de indruk dat hij aan het pluche kleeft", zegt een leidinggevende van een club.

De clubs zijn vooral ontstemd door de reactie die Van Praag na zijn herverkiezing gaf voor de camera van de NOS. Volgens de bondsvoorzitter was hij in een onderhoud met vertegenwoordigers van de clubs uit het betaalde voetbal (bvo's), dat voorafging aan de bondsvergadering, op grove wijze beledigd. "Ik ben nog nooit in mijn leven zo geschoffeerd", zei Van Praag. Volgens hem was het "hakken en zagen".

De clubs stellen dat Van Praag het signaal volstrekt verkeerd heeft begrepen. Op voorwaarde van anonimiteit willen zij hun lezing van het verhaal geven. "Ik wil het graag omdraaien: wij als clubs zijn aan het eind van de bondsvergadering geschoffeerd doordat Michael dacht te moeten stellen dat hij zich geschoffeerd voelt", zegt een clubofficial tegen de NOS. "Na afloop van het gesprek zei hij tegen ons dat hij het fijn vond van gedachten te hebben gewisseld. En dat hij het een fijn gesprek vond."

'Direct, open en eerlijk'

In het bewuste onderhoud hadden de clubs hun onvrede geuit over de wijze waarop Van Praag zich de afgelopen periode had beziggehouden met het Nederlandse voetbal. Hij zou te veel energie hebben gestoken in zijn campagne om UEFA-voorzitter te worden en te weinig oog hebben gehad voor de bestuurlijke en sportieve crises binnen de KNVB. Opvallend is dat in de bondsvergadering 21 bvo's zich van stemming onthielden. Van Praags herverkiezing was vooral te danken aan steun uit de amateursectie.

Een andere betrokkene zegt: "We hebben gewoon een constructief, kritisch gesprek gehad. Op momenten was het stevig, maar wat mij betreft in de lijn waarmee Van Praag zich bij de UEFA heeft gepresenteerd: direct, eerlijk en open. Dat heeft niets met schofferen te maken, maar wel met een duidelijk gesprek."

In een schriftelijke verklaring, die woensdagavond werd verstuurd, benadrukken de profclubs nogmaals hun ongenoegen. "Alle deelnemers aan het gesprek van clubzijde en vanuit de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie (CED) herkennen zich totaal niet in de woorden van de bondsvoorzitter en vinden het ontluisterend dat hij dit op deze wijze op het door hem gekozen moment naar buiten brengt", luidt de tekst.

'Als hij verstandig is, hoepelt hij op'

Alle clubofficials erkennen dat Van Praag veel bestuurlijke ervaring heeft. Toch vrezen ze dat de gebeurtenissen van dinsdagavond de kloof tussen de bvo's en de bondsvoorzitter louter hebben vergroot. "Van Praag had moeten zeggen dat hij teleurgesteld is dat de eredivisieclubs zich van stemming onthielden en dat hij het ongelijk van de clubs zou gaan aantonen. Van zo'n ervaren bestuurder kan ik me niet voorstellen dat hij zo'n fout maakt", luidt een reactie.

Een ander zegt: "Als bij mijn club de supporters of sponsors zich afvragen wat ze met mij moeten, dan heeft het volgens mij geen zin. Je moet wel tachtig á negentig procent steun hebben van je achterban."

Meerdere officials menen dat Van Praag zijn herverkiezing nog eens goed dient te heroverwegen. Eén spreker stelt het heel scherp: "Als hij verstandig is, beraadt hij zich en hoepelt op."

Gevraagd naar een reactie op de bovenstaande kritiek heeft Michael van Praag aan de NOS laten weten niet te willen ingaan op anonieme uitspraken.

Onderstaand het interview dat Michael van Praag aan de NOS gaf na zijn herverkiezing.

Van Praag: ik ben nog nooit zo geschoffeerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl