Urgenda wil dat de CO2-uitstoot sneller wordt verminderd, zoals hier bij IJmuiden
NOS NieuwsAangepast

Europese energieplannen: schoner milieu en goed voor de economie

De lucht in de EU moet schoner worden en Europese landen moeten voor hun energie minder afhankelijk worden van olie uit Rusland en het Midden-Oosten. Dat is de kern van energieplannen van de Europese Commissie die vandaag zijn gepresenteerd.

Met de plannen wil Europa voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen die vorig jaar zijn afgesproken in Parijs, dus minder CO2-uitstoot door kolencentrales en meer zonne- en windenergie. Europa wil inzetten op alternatieve energie en op energiebesparing. Energie moet ook goedkoper worden voor de consument.

Volgens de Commissie zijn de voornemens ook aantrekkelijk voor ondernemers, die bijvoorbeeld energiezuinige apparaten ontwikkelen. Europese landen lopen wat dat betreft al voorop, en door die technologieën verder te ontwikkelen kunnen Europese bedrijven de concurrentie met bijvoorbeeld China winnen, is de verwachting.

Extra banen

Een van de grootste voorvechters van dit pakket is Philips Lighting. "De plannen betalen zich terug", zegt Harry Verhaar van Philips Lighting. Er worden nieuwe energiebeperkende technologieën ontwikkeld die worden ingebouwd in bijvoorbeeld waterkokers, zonnepanelen en verlichting. Dat geeft in Europa werkgelegenheid. Europese bedrijven kunnen die producten dan weer exporteren.

Volgens Verhaar levert 3 procent energiebesparing per jaar bijna anderhalf miljoen banen in heel Europa op en 50.000 tot 60.000 in Nederland.

Milieuorganisaties vinden de plannen niet ambitieus genoeg. Ook vinden ze het jammer dat de Europese Commissie geen maatregelen kan afdwingen bij de lidstaten. De critici zouden willen dat Brussel lidstaten straffen oplegt als ze niet meewerken aan de doelstellingen. De Europese Commissie zegt dat dit realistische, haalbare doelstellingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl