Nabestaanden teleurgesteld over uitstel Decembermoorden-proces
Nabestaanden van de slachtoffers van de zogenoemde decembermoorden in Suriname zijn teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de zitting van het strafproces.
Vandaag zou de rechter een beslissing nemen over de voortgang van de rechtszaak tegen president Desi Bouterse en 23 andere verdachten van de moord op 15 tegenstanders van het militaire regime, op 8 december 1982. Omdat rechtbankpresident Cynthia Valstein-Montnor ziek is, is het proces verdaagd naar 30 januari 2017.
In juni gaf president Bouterse het OM de opdracht om de vervolging stop te zetten, op basis van een speciaal wetsartikel. De rechters zouden vandaag bekend maken of ze desondanks doorgaan met het proces, of niet.
Begrip
Sunil Oemrawsingh, woordvoerder van de nabestaanden in Suriname, heeft ondanks de teleurstelling begrip voor de situatie. “Deze vrouw heeft tijdens het hele proces bewezen zich niet te laten intimideren en haar werk op strenge, maar correcte wijze te doen.”
“Natuurlijk willen wij als nabestaanden snel een vonnis, maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. We hebben in Suriname te maken met een gehavend juridisch systeem, omdat er een tekort is aan rechters die moeten werken met veel te kleine budgetten en die uitspraken moeten doen in rechtszalen die onder water lopen als het hard geregend heeft”, zei hij tegen de NOS.
De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irwin Kanhai, is ook teleurgesteld. “Ik was 55 jaar toen ik met deze zaak begon, en nu ben ik 68. Ik wil hier vanaf zijn”, zei hij tegen de krant De Ware Tijd.
Kanhai is er nog steeds van overtuigd dat de rechters geen andere optie hebben dan het stopzetten van de zaak, vanwege het bevel van de president aan het OM.
De zaak leeft niet erg in Suriname op dit moment; mensen maken zich vooral druk over de economische crisis van het land.