NOS NieuwsAangepast

Belgische brouwers in hun nopjes: bieren zijn werelderfgoed

Een Kwak, een Duvel of een Brugse Zot. Wie voortaan een Belgisch biertje drinkt, laaft zich aan werelderfgoed. De Unesco, bijeen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, is tot de conclusie gekomen dat de Belgische biercultuur uniek is en beschermd moet worden. Dit "na een lange en grondige evaluatie van de aanvraag", zoals de VRT schrijft.

De brouwers zijn dik tevreden. "Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid", zegt Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van branche-organisatie Belgische Brouwers. "Unesco heeft die unieke connectie tussen bier en België nu ook officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed."

Het is het elfde Belgische voorwerp van immaterieel erfgoed op de lijst. De Unesco wees ook al onder meer de Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke, het Carnaval van Aalst en de Heilig Bloedprocessie in Brugge aan. De Belgen hadden ook al geprobeerd om die andere nationale lekkernij, de frieten, als werelderfgoed erkend te krijgen, maar dat is nog niet gelukt.

Nederland

Nederland heeft geen immaterieel erfgoed op de Unesco-lijst. Het eerste Nederlandse voorstel, het ambacht van de molenaar, wordt volgend jaar door de organisatie behandeld.

We hebben wel tien culturele en natuurlijke werelderfgoederen. Tot het Nederlandse werelderfgoed behoren onder meer het Waddengebied, Schokland, de Amsterdamse grachtengordel en de Stelling van Amsterdam. Het kabinet wil die laatste uitbreiden tot de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daartoe wordt in 2018 een voordracht ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl