De ingang van de Trump Tower in New York
NOS NieuwsAangepast

Trump belooft zakelijke belangen af te stoten

De aankomende president van de VS, Donald Trump, maakt op 15 december bekend hoe hij de banden met zijn zakenimperium wil doorsnijden. Dat blijkt uit tweets die hij de wereld in stuurde.

"Ik verlaat mijn bedrijven om mij volledig op het leiden van dit land te kunnen richten", twitterde hij. Hij zegt dat de wet hem niet verplicht om zijn belangen in het bedrijfsleven op te geven. Hij doet dat toch om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Of deze stap daarvoor voldoende is, moet worden afgewacht. Zijn kinderen zullen bij de presentatie van zijn plannen aanwezig zijn. Dat doet vermoeden dat zij zijn zakelijke belangen gaan bewaken. Enkele van die kinderen zitten in het transitieteam dat kandidaten werft voor ministersposten en andere leidinggevende posities bij ministeries en overheidsdiensten. Kandidaten die worden aangenomen, zijn mogelijk bereid daarvoor iets terug te doen.

Toen Trump zich kandidaat stelde voor het presidentschap had hij zakelijk belangen in meer dan vijfhonderd bedrijven. Meer dan honderd daarvan opereren in het buitenland. Dat maakt hem kwetsbaar. Buitenlandse partijen kunnen die bedrijven orders gunnen, om op goede voet met Trump te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl