Walen willen hun Nederlands opkrikken met speciale leerstoel
De Universiteit van Luik gaat meer aandacht besteden aan Nederland en de Nederlandse taal. Daarvoor komt er een speciale leerstoel, de Willem Alexander-leerstoel voor Lage Landen-studies. Dat is afgesproken tijdens het staatsbezoek van de Belgische koning Filip aan Nederland.
De Franstalige Walen spreken over het algemeen slecht Nederlands. De Waalse regering probeert hun taalniveau te verbeteren. Er zijn al zo'n 250 scholen waar leerlingen gedeeltelijk in het Nederlands les krijgen. In het tweetalige België is het voor de baankansen van leerlingen belangrijk om Frans en Nederlands te kunnen spreken.
Tolk of vertaler
De leerstoel aan de Universiteit van Luik wordt onderdeel van de vakgroep Germaanse talen. Zo'n negentig studenten per jaar volgen er Nederlands. Ze worden bijvoorbeeld opgeleid tot tolk, vertaler of gaan aan de slag als leraar Nederlands.
Het leren van de taal is niet altijd even makkelijk, merkte correspondent Joris van Poppel bij de universiteit van Luik:
De Universiteit van Luik heeft een historische band met het Nederlands koningshuis. Koning Willem I stichtte de Universiteit in 1817. Hij wilde Wallonië Nederlandstaliger maken.
Het 200-jarig bestaan wordt volgend jaar groot gevierd, onder meer met de nieuwe leerstoel, die vanaf volgend academiejaar van start gaat.