Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Maassluis
NOS NieuwsAangepast

Sint mijdt het schoolplein, maar er is niks aan de hand

"De spanning en de lach op het gezicht van onze kindjes, dat lopen wij nu mis", zegt een teleurgestelde moeder. De Rotterdamse basisschool Onze Wereld heeft dit jaar geen intocht van Sinterklaas op het schoolplein. Aanleiding: één ouder maakte vorige week bezwaar tegen de zwart geschminkte pieten, schrijft het AD. Daarop zou zijn besloten om Roetpieten in te voeren.

En dat zou hebben geleid tot een hooglopende discussie onder ouders, die de feestelijke intocht van Sinterklaas op het schoolplein dreigde te verstoren, want beide kampen - voor- en tegenstanders van Zwarte Piet - wilden hun standpunt daar kenbaar maken.

Veiligheid

Maar directrice Tilly Terheijden ontkent in het NOS Radio 1 Journaal deze gang van zaken. Ze zegt dat de school elk jaar een andere vorm geeft aan het sinterklaasfeest. Dit jaar is gekozen voor een viering zonder intocht, met een rondgang met Roetpieten langs de klassen. Sinterklaas en de pieten komen daarom uit het stookhok, want dat sluit aan bij het 'schoorsteenverhaal'.

Terheijden heeft dit met een gedicht aan de ouders kenbaar gemaakt: "Als een traditie al zo lang bestaat/zijn veranderingen in zo'n situatie vaak iets wat moeilijk gaat/Toch hopen wij op uw begrip/Want de veiligheid van de kinderen is het belangrijkste, was voor ons de tip."

Volgens haar is dat gedicht verkeerd begrepen: "Ouders hebben er iets anders van gemaakt. Ze missen de intocht, terwijl ze die altijd heel leuk vinden." Het woord 'veiligheid' is enorm uitvergroot en uit zijn context gehaald, stelt Terheijden. "

Weliswaar is er contact geweest met de politie ("ruggespraak met de wijkagent"), maar dat is gebruikelijk als de school een evenement organiseert, aldus de directrice die zegt uit te zien "naar een gewoon, leuk kinderfeest" op maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl