NOS NieuwsAangepast

Raakt Urk zijn vis kwijt door de brexit?

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Op maar weinig plekken in Nederland werd het brexit-referendum afgelopen zomer met zoveel belangstelling gevolgd als op Urk. De grootste vrees van de Urkers werd waarheid: de Britten stemden voor. Daardoor dreigt Urk zijn visindustrie te verliezen.

Van alle Nederlandse vis wordt er maar weinig in Nederlandse wateren gevangen. De vissersboten uit Urk varen meestal naar de overkant van de Noordzee, naar Britse wateren. Daar kan veel meer vis worden gevangen en dankzij Europese regels is dat legaal. De Nederlandse schepen mogen tot zo'n twintig kilometer van de Britse kust komen.

Dat is Britse vissers een doorn in het oog. Zij stemden massaal voor de brexit. UKIP en andere voorstanders beloofden de vissers dat ze 'hun zeeën' terug zouden krijgen. Ze willen dat de zone van 20 kilometer 'eigen water' wordt uitgebreid naar 372 kilometer. Daar mogen dan geen Nederlandse boten meer varen.

UKIP-Europarlementariër Ray Finch kijkt uit naar de dag dat zijn landgenoten weer het alleenrecht krijgen om te vissen in de Britse wateren. "De zeeën met de meeste vissen in Europa zijn Brits. Als wij naar Nederland zouden komen en zouden zeggen: we vinden jullie tulpen mooi, wij willen daar een deel van, dan zouden jullie niet erg blij zijn. Wij zijn hier niet blij mee."

De Britten zijn dus tevreden, maar de Urkers vrezen een economische ramp. Neem de directeur van de visafslag, Teun Visser. Hij vreest voor zijn voortbestaan. "Als wij de helft van het gebied verliezen waar we kunnen vissen, dan is dat een drama. De Engelsen lijken er wel op gebrand om dat waar te maken. Eigen vissers, eigen water. Dus dat maakt je wel bang ja."

'De brexit wordt een ramp voor Urk'

"Het is een drama voor Nederland als de brexit doorgaat zoals de Britten dan willen", zegt visser Andries de Boer. "Omdat 70 tot 80 procent van onze inkomsten uit Britse wateren komen."

Niet dat Urkers nou zulke uitgesproken voorstanders zijn van de EU. In 2005 stemde meer dan 90 procent van de Urkers tegen de Europese Grondwet. In geen enkele gemeente in Nederland gebeurde dat zo massaal. De vissers uit Urk hebben vaak te maken met Europese regels. Kennelijk waren ze daar niet tevreden over.

Een groep Europarlementariërs bezocht Urk vandaag. Peter van Dalen van de ChristenUnie hoopt dat het de visserij op de agenda zet. "De Nederlandse regering moet hier vol op inzetten. Visserij moet niet laag op die onderhandelingsagenda staan, maar bovenaan. Het gaat hier om veel werk en het is belangrijk om dat werk te houden."

In Urk hebben ze er weinig vertrouwen in dat dat lukt. "Wij vrezen de toekomst", zegt visser De Boer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl