NOS NieuwsAangepast

Voetbalteam wilde eigenlijk rechtstreeks naar Colombia vliegen

Het voetbalteam van de Braziliaanse club Chapecoense dat vannacht is neergestort, wilde eigenlijk op een andere manier naar Medellín vliegen. De club had een vliegtuig gehuurd om af te reizen naar de Copa Sudamericana-finale, maar de Braziliaanse luchtvaartautoriteit gaf geen toestemming voor een directe vlucht vanuit São Paulo naar Medellín.

Volgens een regel mogen Braziliaanse sportteams alleen vliegen met toestellen uit Brazilië of uit het land waar ze naartoe reizen (in dit geval Colombia). Kennelijk had de club een toestel uit een ander, derde land, gehuurd om rechtstreeks naar Medellín te gaan. Mogelijk was dat het Boliviaanse toestel dat verongelukte.

De directe vlucht naar Medellín ging in elk geval niet door. Daarom nam het team maandagavond, twee uur later dan gepland, een lijnvlucht naar de Boliviaanse luchthaven Viru Viru. Van daaruit vloog Chapecoense verder met een gecharterd toestel van de Boliviaanse luchtmaatschappij Lamia, een British Aerospace 146 uit 1999.

Van de radar

De BAe 146 had voor middernacht moeten aankomen in Medellín. Maar rond 22.00 uur zond vlucht LMI2933 een noodsignaal uit vanwege een storing in de elektronica. Even later verdween het toestel van de radar.

Aan boord zaten 22 spelers en de staf van Chapecoense. Ze waren onderweg om een droomseizoen te bekronen door de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Europa League te winnen. De club uit Chapecó, een stad met zo'n 200.000 inwoners in Zuid-Brazilië, keerde in 2014 voor het eerst sinds 1979 terug op het hoogste Braziliaanse niveau.

Drie spelers die aan boord zaten, hebben de crash overleefd. Zo'n acht spelers leven nog omdat ze niet waren geselecteerd voor de heenwedstrijd van de finale en dus niet in het vliegtuig zaten.

Keepers

Opvallend is dat de drie keepers van Chapecoense aanvankelijk nog in leven waren. Marcos Danilo en Jakson Follmann overleefden de crash, maar Danilo overleed later in een ziekenhuis.

Marcelo Boeck, die zowel de Braziliaanse als de Belgische nationaliteit heeft, mocht naar verluidt thuisblijven omdat hij gisteren jarig was.

Bij de crash zijn 75 van de 81 inzittenden om het leven gekomen. Onder de zes overlevenden is een stewardess van het vliegtuig. Zij zou een verklaring hebben gegeven dat het vliegtuig is neergestort omdat de brandstof op was. Colombiaanse bronnen berichtten juist dat de piloot brandstof heeft geloosd kort voor de crash om zo een explosie te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl