NOS SportAangepast

Böhm over WK schaken: niet de meest attractieve krachtmeting

'Deze schaakwedstrijd niet de meest attractieve krachtmeting'

Nu de twaalfde wedstrijd van het wereldkampioenschap schaken tussen de Noorse titelhouder Magnus Carlsen en zijn Russische uitdager Sergej Karjakin opnieuw in een remise is geëindigd, krijgt de wedstrijd aanstaande woensdag eindelijk een winnaar. Maar na woensdag zal er niet lang nagepraat worden over deze tweekamp.

De pas 25-jarige Carlsen wordt gezien als een van de sterkste schakers ooit. Maar zijn favorietenstatus kan hij tegen Karjakin niet waarmaken. Schaakjournalist Hans Böhm, die het WK voor de NOS volgt, is dan ook niet enthousiast over de tweestrijd.

"Deze schaakwedstrijd zal niet de geschiedenis ingaan als de meest attractieve, interessante krachtmeting. Het is het ontwijken van een gevecht om vervolgens langzaam vanuit een verdediging aan te vallen. Het is niet mooi", aldus Böhm.

Voormalig schaker Böhm heeft een opvallende verklaring voor het ingehouden spel van Carlsen. "Hij is bang geweest dat zijn computer gehackt werd door de Russen. Of dat nou terecht is of niet, ik denk dat hij daarom de grote lijnen en de grote zware openingen vermijdt en zijn toevlucht neemt tot de zijpaden. En dat drukt wel z'n stempel op deze wedstrijd. Ik ben bang dat dat de reden is."

Ook de twaalfde partij kende een weinig spectaculaire opening. "Helaas, weer niet", verzucht Böhm. Woensdag valt de beslissing in een tiebreak snelschaken. Misschien hebben Carlsen en Karjakin het beste voor het laatst bewaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl