NOS SportAangepast

Iedereen wil weten: wanneer wordt Verstappen wereldkampioen?

Q&A met Jan Lammers over het Formule 1-seizoen

Een dag na de laatste race van het Formule 1-seizoen, de Grand Prix van Abu Dhabi, was Jan Lammers op de redactie van NOS Sport om live via Facebook vragen te beantwoorden van kijkers en luisteraars. Er waren te veel vragen om in een half uurtje te beantwoorden, maar presentatrice Rivkah op het Veld deed toch een poging. Belangrijkste conclusie: Max Verstappen wordt volgend jaar wereldkampioen.

Een paar vragen van Formule 1-fans sprongen er nadrukkelijk uit. Zoals: als Verstappen het seizoen bij Red Bull was begonnen, was hij dan nu wereldkampioen geweest?

"Als Max vorig jaar bij Mercedes was begonnen, was hij vorig jaar al wereldkampioen geweest. En dit jaar opnieuw", antwoordt Lammers resoluut. "Maar we moeten blij zijn dat hij gewoon bij Toro Rosso is begonnen. Anders hadden we al die inhaalacties niet gezien. Dan was hij iedere keer van poleposition vertrokken en was hij weggeweest."

Het hoogtepunt van het seizoen: Max Verstappen won de GP van Spanje

Een andere veelgestelde vraag was: wat maakt Verstappen zo goed?

"Hij hoort bij de buitencategorie, net als Messi. Maar wat mij intrigeert: zijn vader Jos is destijds bij het beste team begonnen. Hij moest meteen presteren als tweede rijder naast Michael Schumacher. Daarna is het, gechargeerd gezegd, stapsgewijs steeds minder geworden. Daardoor heeft Jos nooit echt het potentieel uit zijn carrière kunnen halen, terwijl hij een vergelijkbaar talent had als Max."

"Dat heeft ook een positieve kant. Een deel van het natuurlijke talent van Max wordt gesteund doordat Jos hetgeen dat hij niet heeft kunnen afmaken, nu allemaal over kan dragen op Max. Dat is een belangrijk deel van zijn succes."

Max Verstappen poseert met zijn team voor de GP van Abu Dhabi

Aan lof voor de Nederlandse coureur is geen gebrek. Maar wat kan Verstappen volgend seizoen nog verbeteren? Het blijkt een lastige vraag.

"Ik word vaak weggezet als de ultieme Max Verstappen-fan met een grote roze bril", zegt Lammers. "Maar ik heb geen roze bril op. Ik zie in de laatste race een startveld aan coureurs weggaan, er spint er eentje in de eerste bocht en toch staat hij weer bijna op het podium. Welke coureurs doen die dingen?"

"We hebben Senna, Schumacher en Vettel gehad, maar die hadden een dominant team en een dominante auto. Verstappen kwam afgelopen seizoen met nieuwe dingen en andere lijnen. Natuurlijk, hij moet blijven groeien. Maar kijk naar de feiten en hoe er internationaal over hem wordt gesproken. Hij heeft, op een inschattingsfout op Monaco na, twee foutloze seizoenen gehad in de Formule 1."

Mercedes-wereldkampioen Nico Rosberg en zijn vrouw Vivian Sibold krijgen een champagnedouche

Er waren natuurlijk ook vragen die niet specifiek over Verstappen gingen. Zoals: wordt het volgend jaar opnieuw een strijd tussen het sterke Mercedes aan de ene kant en Red Bull en Ferrari aan de andere?

"Je kan niemand wegvlakken. Voor hetzelfde geld hebben we een dominant Ferrari-jaar. Mercedes hoeft maar één keuze te maken die ze een beetje limiteert en een ander team kan net een goede keuze maken. Het gaat om marginale, kleine dingen. Geld is heel belangrijk in de Formule 1-wereld, maar nadenken kost niets. Een klein team kan, door intelligent te zijn, nog ver komen. Het wordt een groot vraagstuk, iedereen heeft een gelijke kans."

Het materiaal speelt al met al een heel belangrijke rol in de Formule 1. Is het niet eerlijker als iedereen in dezelfde auto zou rijden?

"Het zou misschien eerlijker zijn. Maar die competitie is eigenlijk al geweest in het 'voorprogramma' van de Formule 1. In de GP2, GP3, Formule 3 en het karten zijn al veel auto's hetzelfde. Daarvoor heeft de uitsortering van het beste talent al plaatsgehad. In de Formule 1 willen we juist ook die technologische strijd zien, tussen Ferrari, Mercedes en die andere grootheden."

Max Verstappen in de regen tijdens de Grand Prix van Brazilië

Tijdens de Q&A met Lammers kwamen we ook te weten dat het bij het rijden in de regen zeker helpt als je in een regenachtig land als Nederland bent geboren. "We hebben vaak gezien dat coureurs uit Zuid-Europa na één regenbuitje al in de grindbak staan." We weten dat ook Formule 1-coureurs een warming-up doen voor de race. En dat Lammers tijdens races zelf acties in de praktijk brengt die hij Max Verstappen heeft zien doen.

Maar de hamvraag van de Facebook-sessie was natuurlijk: wie wordt volgend seizoen de wereldkampioen? En hoe ziet het podium eruit?

"Tja, je gaat eerder roepen wat je hoopt dan wat je denkt", stelt Lammers. Na enig peinzen komt hij tot een antwoord dat een mooi Formule 1-seizoen voor de Nederlandse fans in het vooruitzicht stelt. "Max wordt eerste, Daniel Ricciardo tweede, en op de derde plek komt de eerste beste andere."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl