Duizenden voetballers tijdens loopbaan benaderd door matchfixers
NOS VoetbalAangepast

Duizenden voetballers tijdens loopbaan benaderd door matchfixers

Voor het eerst is wereldwijd onderzoek gedaan naar de omvang van matchfixing. Uit een enquête onder profspelers blijkt dat 7 procent van de voetballers weleens is benaderd om de uitslag van een wedstrijd te manipuleren. De onderzoekers van de Universiteit van Manchester denken dat het in totaal om rond de vierduizend spelers gaat.

“Je komt uit op dit cijfer als je de uitkomsten van de onderzochte groep vertaalt naar de hele populatie”, verklaart professor Geoff Pearson. Hij werkte samen met de internationale spelersvakbond FIFPro in een poging om de werkomstandigheden van voetballers over de hele wereld in kaart te brengen.

Volgens FIFPro-woordvoerder Andrew Orsatti geeft het onderzoek een betrouwbaar beeld omdat spelers anoniem mee konden doen. "Natuurlijk is het een heel gevoelig onderwerp en zullen spelers niet snel naar voren stappen uit angst om op een zwarte lijst terecht te komen. Er zijn ook misdaadsyndicaten bij betrokken en mensen worden bedreigd met de dood."

Clubvoorzitter betrokken

Soms blijkt ook de clubleiding betrokken te zijn bij het manipuleren van wedstrijden. "Wij hebben gehoord dat een voorzitter voor een wedstrijd de kleedkamer inliep en de spelers vertelde: vandaag gaan we verliezen met een bepaalde uitslag. En dat gebeurde. Geen vraag werd gesteld. Het moest gebeuren en we weten niet wat de spelers boven het hoofd hing als het niet gebeurde. Maar de wedstrijd eindigde zoals de voorzitter eiste. Dat is een voorbeeld", vertelt Orsati.

´Speler die niet tijdig salaris krijgt, is prooi voor matchfixers'

Een speler uit de Israëlische competitie verhaalt in het rapport over een meer verhulde benadering. Vlak na zijn vertrek naar Israël werd hij op Facebook benaderd door een prachtige vrouw uit Kroatië. "Ze zei dat ze me wilde opzoeken en op een vliegtuig zou stappen als ik daarmee instemde. Ze stuurde ook foto's naar me. Het was gek en ik geloofde haar verhaal niet. Een maand later kreeg een teamgenoot berichtjes van dezelfde vrouw. Hij liet ze me zien in de kleedkamer en ik waarschuwde hem. Ik denk dat het de maffia was die hem wilde controleren."

Wereldwijd

Het onderzoek maakt volgens de spelersvakbond opnieuw duidelijk dat matchfixing een enorm groot probleem is. "Het cijfer is er overal, op elk werelddeel. Zo simpel is dat", vertelt Orsati. "We wisten altijd dat er problemen waren in bepaalde gebieden, maar we hadden geen blik op de hele wereld."

Top-5

Speler benaderd door matchfixersSpeler overtuigd dat wedstrijden gefixed zijn
Georgië 34.2%0.9%
Congo31.3%56.0%
Kazachstan25.3%4.1%
Zimbabwe19.0%17.2%
Cyprus18.6%40.5%

De spelers worden kwetsbaar voor matchfixers door hun financiële situatie. Met de constatering dat 45 procent van de spelers minder dan 1.000 dollar per maand verdient, wil de FIFPro een einde maken aan de mythe dat alle voetballers miljonair zijn. Bijkomend probleem is dat de spelers vaak lang moeten wachten op hun salaris. 41 procent van de spelers kreeg tijdens de laatste twee seizoenen niet of niet op tijd het salaris overgemaakt.

"Waar we nu zeker van zijn, is dat spelers vaker benaderd worden door matchfixers als ze lang moeten wachten op hun salaris. Dat is wat dit onderzoek aantoont. En we nemen die cijfers zeer serieus", verklaart FIFPro-woordvoerder Orsatti.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl