De visagiste liet onder meer met foundation zien hoe de blauwe plekken verdoezeld kunnen worden
NOS NieuwsAangepast

Make-uptips om blauw oog te verbergen leiden tot ophef in Marokko

Geen tips om puistjes of wallen te verbergen met make-up, maar om een blauw oog te verdoezelen. Het Marokkaanse televisieprogramma Sabahiyat liet afgelopen vrijdag zien hoe mishandelde vrouwen dat het best kunnen doen. En daar reageerden veel Marokkanen allesbehalve enthousiast op.

De figurante met een blauw oog - dat overigens niet echt was - kreeg van de visagiste verschillende tips om de verwonding netjes weg te werken. "We hopen dat deze make-uptips je helpen weer verder te gaan met je dagelijkse leven", werd er aan het einde van de make-upsessie gezegd.

'Iedereen boos'

"De uitzending heeft tot ontzettend veel ophef geleid. Iedereen was boos", vertelt NOS-correspondent Sjoukje Rietbroek. Inmiddels heeft de zender wel excuses aangeboden, zowel live op televisie als op Facebook. "Jong en oud was het erover eens: zo pak je huiselijk geweld niet aan."

Volgens zender Channel 2M was de uitzending "niet in lijn met de redactionele richtlijnen" en worden er stappen genomen tegen de mensen die er verantwoordelijk voor waren.

Mensen hebben zich nog nooit zo hard uitgesproken tegen mishandeling.

Correspondent Sjoukje Rietbroek

In Marokko komt huiselijk geweld vaak voor. "Het grote probleem is het taboe dat eromheen hangt", vertelt Rietbroek. "Vrouwen trekken hier niet zo snel aan de bel en doen dus weinig aangifte. Daarom is het niet bekend hoeveel vrouwen er daadwerkelijk mishandeld worden."

Volgens Rietbroek zijn er ook mensen die het televisie-item anders hebben opgevat. "Zij zeggen dat mishandeling zo'n groot taboe is, dat dit misschien een manier is om het te doorbreken." Volgens hen kunnen deze make-upadviezen wellicht leiden tot minder isolatie. Mishandelde vrouwen kunnen zich daardoor meer op hun gemak voelen buitenshuis.

Wat de werkelijke gedachte achter het programma ook is: volgens Rietbroek hebben mensen zich nog nooit zo hard uitgesproken tegen mishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl