Wapenfabriek van IS in Manbij (Noord-Syrië)
NOS NieuwsAangepast

'IS heeft duizenden plannen voor aanslagen in het Westen'

IS heeft duizenden aanslagen voorbereid in Europa en andere delen van de wereld. Dat blijkt volgens een Britse commandant in Irak uit meer dan 10.000 documenten en digitale gegevens die de geallieerden in handen hebben.

Generaal-majoor Rupert Jones deed de onthulling tegen Britse media op de Amerikaanse legerbasis in Irak. Details gaf hij niet: de informatie wordt nog geanalyseerd. De gegevens werden volgens hem in augustus gevonden bij de herovering van de plaats Manbij in Noord-Syrië.

Volgens Jones zitten er veel waardevolle documenten bij. Hij benadrukte dat de moslimterroristen verslagen moeten worden om Groot-Brittannië en de rest van de wereld veiliger te maken.

Zenuwcentra

Volgens Jones heeft IS in Raqqa en Manbij allerlei plannen gesmeed om landen te treffen die in Irak en Syrië tegen de extremisten strijden. "Die twee plaatsen waren de zenuwcentra van waaruit IS-strijders elders worden aangestuurd." De Britse top-militair verwacht nog meer bruikbare informatie in handen te krijgen na de val van Mosul.

De geallieerden die onder leiding van de VS tegen IS strijden, zijn extra alert sinds de aanslagen van vorig jaar in Parijs en van maart in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl