Een waarschuwingsbord bij de spoorwegovergang bij Winsum
NOS NieuwsAangepast

Alsnog rechtszaak over spoorwegovergang Winsum

De nabestaanden van een 24-jarige man die in oktober 2014 om het leven kwam bij een onbewaakte spoorovergang in Winsum, stappen naar de rechter. Zij willen dat Arriva, ProRail en de gemeente op korte termijn maatregelen nemen om de veiligheid bij de overgang te verbeteren.

Bij de spoorwegovergang gebeuren vaker ongelukken. In het voorjaar van 2014 kwam een man van 67 om het leven toen hij in dichte mist op een trein botste. Ruim anderhalve week geleden raakten bij een botsing tussen een melkauto en een trein achttien mensen gewond.

De nabestaanden van het 24-jarige slachtoffer spanden in 2015 een kort geding aan tegen Arriva, ProRail en de gemeente Winsum, omdat er ruim een jaar na de dood van de man nog steeds geen maatregelen waren genomen. Destijds beloofden de betrokken partijen binnen enkele weken de veiligheid te verbeteren, maar dat is niet gebeurd. Daarom zetten de nabestaanden het kort geding nu alsnog door.

Verkeersregelaar

ProRail heeft na het treinongeluk in november wel waarschuwingsborden bij de overweg geplaatst, maar volgens de advocaat van de nabestaanden is dat niet voldoende. "Wij willen dat er een verkeersregelaar bij de spoorwegovergang komt te staan. Daarna moeten er knipperlichten worden neergezet of moet er een noodweg worden aangelegd."

"Wij willen niet langer afhankelijk zijn van toezeggingen", zegt de advocaat. "We stappen naar de rechter omdat hij dwangsommen kan opleggen aan Arriva, ProRail of de gemeente." Begin december is de eerste zitting. De nabestaanden hopen dat er voor het einde van dit jaar duidelijkheid is over de veiligheidsmaatregelen.

ProRail en de gemeenten suggereerden eerder dat er nog geen maatregelen waren genomen omdat de boer die het land bij de spoorwegovergang bezit, dwarslag. Voor deze suggestie heeft burgemeester Michels inmiddels excuses gemaakt. De familie is volgens hem onterecht in een kwaad daglicht gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl