NOS Nieuws

Deutsche Telekom mogelijk slachtoffer van hackers

Mogelijk zitten hackers achter de grootschalige problemen bij het Duitse Telekom. Volgens een woordvoerder zijn daar, na een eerste onderzoek, aanwijzingen voor. Sinds zondagmiddag hebben ongeveer 900 duizend Telekom-klanten door heel Duitsland problemen met bellen, internetten en televisie kijken. Oorzaak is een verkeerde software-update van de router, waardoor de router geen verbinding meer kan maken met het netwerk en dus offline gaat.

Vanochtend heeft Telekom opnieuw een software-update doorgevoerd. Als klanten hun router opnieuw opstarten, zou het probleem verholpen moeten zijn. Inmiddels zijn zo'n 450.000 routers weer online. In totaal heeft Telekom 20 miljoen klanten met een vaste aansluiting. De problemen deden zich dus maar bij een klein deel voor.

Het onderzoek naar de oorzaak van het probleem richt zich op de manier waarop de routers een automatische software-update krijgen. Het lijkt erop alsof onbekenden dat proces hebben gemanipuleerd. Of ze dat op de centrale server van Deutsche Telekom hebben gedaan of op de individuele routers zelf is officieel nog niet vastgesteld.

Unicum

Correspondent Jeroen Wollaars: "De software-updates worden door moderne routers op echtheid gecontroleerd. Bij de oude gebeurt dat niet, en die zijn nu geraakt. Dat maakt het aannemelijk te denken dat hackers de centrale software-update server hebben weten te hacken, wat een beproefde manier is om schadelijke software te verspreiden."

Volgens de woordvoerder had de verkeerde software-update geen andere gevolgen, anders dan dat het apparaat geen verbinding meer maakt. Mocht het om een hackaanval gaan, dan zou het een unicum zijn. Eerder werden er ook al veiligheidslekken gevonden in routers van Telekom, maar een hack van deze omvang is in Duitsland niet eerder voorgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl