Koning Filip bij zijn aantreden
NOS NieuwsAangepast

Filip, koning van verdeeld land en lid van een verdeelde familie

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Koning Filip en koningin Mathilde zijn begonnen aan hun staatsbezoek aan Nederland. Ze kunnen de problemen thuis even achter zich laten: een verdeeld land én een verdeelde familie.

Bij zijn aantreden dachten veel Belgen dat Filip het niet zou kunnen. Hij heeft zich de afgelopen drie jaar staande gehouden. Maar populair is hij niet. Filip is geen volkse koning, hij staat op grote afstand van de Belgen. Steeds minder Belgen dragen de monarchie een warm hart toe.

Dat ligt deels aan de koninklijke familie zelf. Filips vader Albert heeft moeite met zijn nieuwe rol als afgetreden monarch en komt negatief in het nieuws. Albert klaagde dat zijn pensioen van 900.000 euro te laag is. Ook moet hij binnenkort voor de rechter verschijnen: een vermeende buitenechtelijke dochter wil dat hij dna afstaat en haar erkent.

Ook Filips broer Laurent zorgt niet voor sereniteit. Zijn echtgenote mijdt officiële gelegenheden, omdat ze de dotatie die ze krijgt te laag vindt. Laurent leeft in onmin met zijn ouders, die hij weigert de hand te schudden. Ook met zijn broer Filip kan hij nauwelijks door een deur.

Prins Laurent houdt zich op de vlakte over Filip

De dalende populariteit ligt niet alleen aan Filip of aan de koninklijke familie. De koning is traditioneel hét symbool van eenheid van het België. Maar steeds minder Belgen willen die eenheid. Vlaanderen en Wallonië regelen steeds meer zelf. En daarmee brokkelt ook de noodzaak en populariteit van de monarchie af.

Dat is vooral in Vlaanderen het probleem. Uit recent onderzoek bleek dat nog maar 45 procent van de Vlamingen voorstander is van de monarchie, minder dan de helft en meteen een historisch dieptepunt. De Vlamingen gedogen de koning, op z’n best. Zolang hij geen grote fouten maakt en zich vooral ook niet mengt in de Belgische politiek.

Bij de Walen is het vorstenhuis geliefder. Maar ook die steun, 66 procent van de Walen staat achter de monarchie – daalt. Het is aan Filip en zijn familie om dat te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl