Max Verstappen in Abu Dhabi
NOS SportAangepast

'Max kan wereldkampioen worden, maar kan zijn bolide dat ook?'

"Max kan wereldkampioen worden, maar of de bolide van Red Bull dat kan is afwachten." Jan Lammers toont zich zondagavond in Langs de Lijn hoopvol over de kansen voor Max Verstappen in het Formule 1-seizoen van 2017.

NOS-commentator Louis Dekker houdt wel een slag om de arm. "Laten we niet vergeten dat hij een heel goede en volwassen teamgenoot heeft, Daniel Ricciardo. De strijd tussen Verstappen en Ricciardo wordt hét gevecht van 2017."

Zowel Lammers als Dekker heeft met plezier naar de slotrace in Abu Dhabi gekeken. "Er is hard gevochten. Het was wiel tegen wiel, maar het was wel een prachtige race zonder controverses", zegt Lammers. "Een race met spanning tot de laatste bocht is eigenlijk fantastisch", vult Dekker aan.

Jan Lammers analyseert de laatste GP van het seizoen

Volgens Lammers is Rosberg de terechte kampioen. "Wereldkampioen worden is een optelsom van pech en geluk, van goed en slecht rijden. Hamilton heeft tien races gewonnen, Rosberg negen. Alle toeschouwers hebben gezien dat Lewis de snellere coureur is van de twee,. Ik denk dat Rosberg dat ook wel weet. Maar de snelste wordt niet altijd kampioen. Dat is de coureur met de meeste punten. En dat is Rosberg dit jaar."

Toch is niet de nieuwe wereldkampioen, maar de nummer vijf in de eindstand, Verstappen, de coureur van het jaar, stelt Lammers. "Als je Max wegdenkt uit de afgelopen twee seizoenen zou de Formule 1 zeventig procent minder boeiend zijn geweest. Zijn inhaalacties in Brazilië waren adembenemend mooi. Achteraf blijkt dat bij de wereldkampioen te zijn geweest. Buitenom, in de regen. Als hij dat al kan. Voor mij is dat illustratief voor volgend jaar."

"De regie volgt hem een groot deel van de race en dat is niets voor niks. Zodra Max in het vizier is, gebeurt er iets speciaals", zegt Lammers.

Dekker heeft gemerkt dat Rosberg in zijn interviews veel respect toont voor Verstappen. "Hij noemde hem 'crazy Max'. In de slotfase wilde Rosberg niet dat Vettel hem zou inhalen, want dan kreeg-ie te maken met 'crazy Max'. Dat zegt eigenlijk alles. Rosberg, net wereldkampioen, heeft het voortdurend over Verstappen. Dan heb je het wel gemaakt."

Rijstijl Verstappen

De overstap van Toro Rosso naar Red Bull in mei van dit jaar was volgens Dekker te vergelijken met de overstap van een student naar het werkzame leven. "In het begin was hij het aanstormende talent. Maar in de dagen voor de Grand Prix van Barcelona zag je hem groeien van een jonkie dat het nog moest waarmaken naar een man die het vertrouwen had van alles en iedereen."

De kritiek die Verstappen kreeg op zijn rijstijl was volgens Lammers volledig onterecht. "Hij haalde zowel met Toro Rosso als Red Bull topresultaten. Er werd gezegd dat dat incidenten waren, maar hij heeft bewezen dat dat niet het geval was. Hij is nu helemaal geaccepteerd. Hij rijdt enorm veilig en heeft nog nooit iemand aantoonbaar van de baan getikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl