Tafel Studio Voetbal 27 november 2016
NOS VoetbalAangepast

Waar zijn de trainers met migrantenachtergrond?

Met Pierre van Hooijdonk, Özcan Akyol, Khalid Sinouh en Co Adriaanse verschijnen vier vertrouwde gezichten aan tafel bij Studio Voetbal. Bij drie van de vier stroomt 'buitenlands' bloed door de aderen; een score van 75 procent. Een telling bij coaches in het betaalde voetbal levert een aanmerkelijk lager percentage op. Hoe kan dat?

"De vraag is of die trainers met een migrantenachtergrond bewust buiten de deur worden gehouden of zijn ze er niet?", vraagt schrijver Akyol zich af. "Is het een kwaliteitskwestie?"

'Waar zijn de trainers met migrantenachtergrond?'

Jacco van Sterkenburg, sportsocioloog aan de Erasmus Universiteit, deed twee jaar geleden onderzoek naar het gebrek aan diversiteit onder coaches en bestuurders. Wat bleek: bij de onderzochte clubs in Nederland, België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje had maar 3,4 procent van de trainersstaf een migrantenachtergrond.

"Er zijn wel veel trainers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond", stelt Co Adriaanse. "Neem Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Henk Fraser, Ricardo Moniz, Patrick Kluivert, nu technisch directeur bij Paris Saint-Germain, en Henk ten Cate. Ik zie weinig Marokkaanse en Turkse trainers."

Van Hooijdonk noemt Ten Cate als voorbeeld. "Stapsgewijs heeft hij de top gehaald door kwaliteit te leveren. Kwaliteit is het kernwoord. Als ik een trainer voor een club zoek, ga ik toch op zoek naar de beste kandidaat?"

'Plek vrijhouden voor nieuwe Nederlander'

"Kwaliteit is de eerste voorwaarde, maar als bij de leiding alles wit is, worden er ook eerder witte trainers benoemd", aldus Khalid Sinouh. "Bij hoge functies bij BVO's zie je geen nieuwe Nederlanders, zoals ik ze noem. Misschien hadden er wel tien Henk ten Cate's kunnen zijn."

"Elk jaar wordt er bij de KNVB-procursus (hoogste trainerscursus, red.) een plek vrijgehouden voor een KNVB-werknemer of een vrouw", aldus Adriaanse. "Misschien is het een goed idee om in de KNVB-cursus ook een plek vrij te houden voor een nieuwe Nederlander."

'Karsdorp en Elia onder de maat'

'Karsdorp en Elia onder de maat'

Ook het eredivisieweekend kwam ter sprake in Studio Voetbal. Feyenoord pakte dankzij een late goal van Michiel Kramer ternauwernood een punt bij FC Utrecht. "Er werden veel individuele fouten gemaakt", constateert Van Hooijdonk.

Twee spelers vielen bij Feyenoord in negatieve zin op. "Karsdorp bleef maar gaan, maar deze wedstrijd was daar helemaal niet geschikt voor", aldus Akyol. "Elia was eigenlijk afwezig", zegt Van Hooijdonk.

'Liever El Ghazi dan Traoré'

Bij Ajax was Bertrand Traoré de negatieve uitzondering. "Traoré was belabberd", aldus Van Hooijdonk. "Geen enkel oog voor de medespeler." Van Hooijdonk ziet als rechtsbuiten liever de door trainer Peter Bosz disciplinair tijdelijk naar Jong Ajax verbannen Anwar El Ghazi.

'Zintsjenko een openbaring'

"Bosz moet Traoré opstellen", stelt Akyol. "Anders lijdt hij gezichtsverlies. Hij is de man die zich hard heeft gemaakt voor Traoré."

'Zintsjenko een openbaring'

Bij PSV viel eindelijk weer eens wat positiefs te noteren. Twee goals van Luuk de Jong bijvoorbeeld tegen ADO Den Haag. "Je kon erop wachten dat Luuk de Jong zou gaan scoren. Heeft ook met aanvoer te maken", zegt Adriaanse.

Met die aanvoer zat het volgens Adriaanse zaterdag wel goed met onder meer twee assists van de Oekraïner Oleksandr Zintsjenko. "Ik vond Zintsjenko een openbaring. Enorm creatief. Met Pereiro en Ramselaar en Siem de Jong erbij vond ik PSV heel gevarieerd spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl