Nico Rosberg viert feest met zijn vrouw Vivian Sibold
NOS SportAangepast

Rosberg ziet kinderdroom eindelijk in vervulling gaan

Het is een lange reis geweest voor Nico Rosberg. Maar in zijn elfde seizoen komt de droom van de Duitser eindelijk uit. In Abu Dhabi veroverde Rosberg de wereldtitel in de Formule 1, 34 jaar nadat zijn vader Keke die prestatie had geleverd.

Rosberg had in Abu Dhabi voldoende aan de tweede plaats, achter de onttroonde wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit won weliswaar tien races dit seizoen - een meer dan zijn Duitse rivaal - maar liet onderweg te veel steken vallen om de stabiele Rosberg achter zich te laten.

  • AFP
    Nico Rosberg viert zijn wereldtitel
  • AFP
    Nico Rosberg bij de huldiging na de Grand Prix van Abu Dhabi. De tweede plaats achter Lewis Hamilton (m) is voldoende voor de wereldtitel.

"Onwerkelijk", stamelde Rosberg zondag nadat hij zijn bolide rokend aan de kant had gezet. "Dit was zo'n intense race. Het was niet de fijnste race van het seizoen, ik ben blij dat het voorbij is. Zo'n gevecht zoals aan het einde van de race met Max Verstappen en Sebastian Vettel hoeft voor mij niet nog een keer."

Spanning

Rosberg wist in de slotfase dat leider Hamilton niet meer zo snel was en dat hij, met Verstappen en Vettel in aantocht, in elk geval niet als vierde moest finishen. Uit de problemen blijven, was het devies. "De druk was enorm. Gekkenwerk. Ik had in de slotfase een onwerkelijk gevoel. Met twee rijders in mijn nek was er in de laatste ronden weinig te genieten", keek de 31-jarige Duitser terug op de ontknoping.

Nico Rosberg rijdt is de laatste vijf seizoenen steeds beter geworden

JaarTeamOverwinningenPodiumplaatsen
2011Mercedes00
2012Mercedes12
2013Mercedes24
2014Mercedes515
2015Mercedes615
2016Mercedes916

Rosberg legde de basis voor een succesvol seizoen voor een groot deel in de eerste fase van de titelstrijd. Hij startte met vier overwinningen en zag tot zijn genoegen dat titelverdediger en teamgenoot Lewis Hamilton direct veel terrein prijsgaf.

"Voor mijn gevoel strijd ik mijn hele leven al met Lewis en hij was me altijd te snel af. Ook al toen we samen in de karts reden. Dat maakt dit moment misschien nog wel specialer en waardevoller. Lewis is een fenomenale tegenstander, buitengewoon goed zelfs. En nu sleep ik de titel voor zijn neus weg, met maar vijf punten voorsprong. Ik kan het amper geloven", schetste Rosberg de eeuwige tweestrijd met zijn Engelse teamgenoot en drievoudig wereldkampioen.

Mentale weerbaarheid

"Mentale weerbaarheid is een belangrijke factor. Dat aspect heeft me gebracht waar ik nu ben, maar ook de steun van mijn moeder en vader zijn heel belangrijk geweest voor dit succes. Elke zaterdagavond voor een race krijg ik een bericht van mijn vader. Het is altijd 'pedal to the medal'", zei Rosberg, waarna hij zijn vader - de wereldkampioen van 1982 - in Abu Dhabi in de armen kon sluiten. "Een ongelooflijk mooi en bijzonder moment."

Rosberg gaat de komende dagen feesten; 206 races had hij in de koningsklasse nodig om zijn grote doel te verwezenlijken. "Het worden hele lange dagen. Een kinderdroom is uitgekomen. Ik ben er al eens dicht bij geweest. Nu is het eindelijk gelukt. Wat een succes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl