Juan Martin del Potro
NOS SportAangepast

Argentinië wint Davis Cup na spannende strijd tegen Kroatië

Argentinië heeft in Zagreb ten koste van Kroatië voor het eerst de Davis Cup gewonnen. Nadat Juan Martin del Potro in de vierde partij vanuit geslagen positie was teruggekomen en Marin Cilic had verslagen, klaarde Federico Delbonis in de vijfde en beslissende partij de klus tegen Ivo Karlovic.

Vier keer eerder stond Argentinië in de finale (in 1981, 2006, 2008 en 2011), maar alle keren moesten de Zuid-Amerikanen daarin het hoofd buigen.

Argentinië pakt eindelijk de Davis Cup

Delbonis en Karlovic konden na de uitputtingsslag van hun kopmannen een heldenstatus verwerven in eigen land. Die wetenschap leek de Kroaat geen goed te doen. Hij oogde nerveus en maakte veel fouten, vooral zijn volleys waren onzuiver.

De linkshandige Delbonis, die van de vier voorgaande duels met Karlovic er maar een gewonnen had (nota bene na opgave van de Kroaat), leek vrijuit te spelen. De Argentijn deed weinig fout en vaak verschalkte hij Karlovic met slimme ballen.

Maradona

Delbonis verkrampte niet en had na ruim twee uur de zege binnen (6-3, 6-4, 6-2) en de Argentijnen hun eerste Davis Cup. Dat vervulde ook Diego Maradona vol trots. Hij was er het hele weekend bij op de tribune.

Diego Maradona leeft erg mee met het Davis Cup-team

Maar Del Potro was de echte held van de dag. In een thriller van bijna vijf uur tegen Cilic hield hij de Argentijnse droom in leven: 6-7 (4), 2-6, 7-5, 6-4, 6-3. Hij had acht van de tien eerdere duels met de Kroaat gewonnen. De negende zege leek er niet te komen, want Cilic nam overtuigend een 2-0 voorsprong in sets.

De Kroaat kon het karwei echter niet afmaken. Del Potro vocht zich knap terug, deelde de beslissende tik uit in game acht van de vijfde set en trok de winst met een lovegame naar zich toe.

  • AFP
    Marin Cilic

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl