Davy Klaassen juicht na zijn treffer tegen Heerenveen

Klaassen bezorgt Ajax zege in Heerenveen

Ajax heeft het lastige uitduel tegen sc Heerenveen tot een goed einde gebracht. De Amsterdammers zegevierden in het Abe Lenstra Stadion met 1-0 dankzij een doelpunt van Davy Klaassen. Daardoor komt Ajax in punten gelijk met Feyenoord, dat met 3-3 gelijkspeelde bij FC Utrecht. Het doelsaldo van de Rotterdamse koploper is beter.

Ajax verscheen uitgerust aan de aftrap in Heerenveen. Met uitzondering van Lasse Schöne, Andre Onana en Amin Younes had trainer Peter Bosz donderdag tegen Panathinaikos zo'n beetje heel Jong Ajax laten opdraven. De Amsterdammers konden zich dus op voorhand niet verschuilen achter het excuus dat ze een midweekse wedstrijd in de benen hadden.

In de eerste helft was het spel van Ajax ook zeker niet slecht. Bij vlagen werd er zelfs mooi gespeeld, wat net zo goed voor Heerenveen gold. Pelle van Amersfoort kreeg namens de thuisploeg zelfs de beste kansen. Hij dook een paar keer gevaarlijk voor Onana op, maar de doelman uit Kameroen had steeds een antwoord.

Ajax-keeper Onana brengt redding in het duel met Heerenvee

Ajax moest het voor rust doen met kansjes voor Kasper Dolberg en Klaassen. De Deen, de laatste weken toch behoorlijk op dreef, schoot van dichtbij echter net over. Klaassen dacht in de blessuretijd alsnog de 0-1 te maken, maar doelman Erwin Mulder tikte zijn schot fraai uit de kruising.

Van de Beek valt weer op

Na rust gaf Ajax aanvankelijk niet thuis en Van Amersfoort kreeg andermaal de kans op de 1-0 voor de thuisploeg, maar dit keer schoot hij vrij voor Onana naast. Aan de andere kant kreeg Younes de bal na een scrimmage voor de voeten. De Duitser kapte zich vrij, maar schoot daarna hoog over.

Heerenveen was in die fase eigenlijk beter, maar toch kwam Ajax op voorsprong. De ingevallen Donny van de Beek, tegen Panathinaikos al uitblinker, bediende Klaassen, die de bal tussen de benen van Mulder door in het doel schoot. De aanvoerder bezorgde zijn ploeg daarmee de zege, precies vijf jaar nadat hij voor het eerst voor Ajax had gescoord.

Klaassen: was niet makkelijk, wel belangrijk