NOS SportAangepast

Schoonspringheld Louganis, de man die olympisch goud won met hiv

Greg Louganis staat bekend als een van de succesvolste olympiërs van de jaren tachtig. Tevens was de Amerikaanse schoonspringer, inmiddels 56 jaar oud, een van de eerste sporters die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. In het kader van Wereldaidsdag, komende donderdag, is Louganis in Nederland.

Schoonspringheld Louganis, de man die twee keer goud won met hiv

Vlak voor de Olympische Spelen van 1988 werd vastgesteld dat Louganis besmet was met hiv. Zijn deelname aan de Spelen in Seoul kwam nadrukkelijk in gevaar. Als organisator Zuid-Korea op de hoogte was geweest van de ziekte, zou hij het land niet ingekomen zijn.

Besmettingsgevaar

Bij een sprong verwondde de Amerikaan zijn hoofd en artsen hechtten de wond, onwetend van het besmettingsgevaar zonder handschoenen. Pas zeven jaar later maakte Louganis zijn ziekte wereldkundig en dat zorgde voor veel ophef.

Er werd verondersteld dat er destijds bloed in het zwemwater terecht was gekomen, waardoor ook andere zwemmers gevaar liepen. Dat idee werd echter door artsen tegengesproken.

  • AFP
    Greg Louganis bij het bewuste ongeval bij de Olympische Spelen in 1988
  • AFP
    Greg Louganis in 1995

In 1984 veroverde Louganis op de Spelen van Los Angeles goud op de driemeterplank en de tienmetertoren. Vier jaar later herhaalde hij dat kunstje in Seoul. Op 16-jarige leeftijd won hij in 1976 al zilver in Montreal, vier jaar later boycotte Amerika de Spelen van Moskou.

Na zijn loopbaan maakte Louganis, die de ziekte dankzij medicijnen inmiddels heeft weten te onderdrukken, zich hard voor de acceptatie van zowel hiv als homoseksualiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl