Studenten in Havana rouwen op de trap van het universiteitsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Rouw in Havana: stil op straat, geen rum en vlaggen halfstok

In Cuba is een periode van nationale rouw begonnen na het overlijden van oud-president Fidel Castro. Vlaggen hangen halfstok, er mag geen alcohol worden geschonken en honkbalwedstrijden en concerten zijn afgelast. De rouwperiode duurt negen dagen.

Na zijn overlijden werd bekendgemaakt dat Castro's crematie dit weekend al plaats zou vinden. De urn met de as wordt maandag en dinsdag op het Plein van de Revolutie in Havana gezet, waar mensen afscheid kunnen nemen. Ook in Santiago de Cuba, een stad in het oosten van het land, wordt een grote rouwbijeenkomst gehouden.

Dinsdag is er een officiële uitvaartceremonie op het Plein van de Revolutie voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Daarna gaat de as op rondreis door Cuba. Komende zondag wordt de urn bijgezet in Santiago de Cuba, de stad waar Castro vandaan komt en waar de revolutie is begonnen.

'Yo soy Fidel'

Een dag na het nieuws van Castro's dood was het stil op straat in Havana. In de restaurants was het minder druk dan anders, veel cafés waren gesloten. Bij de universiteit van Havana was er juist meer activiteit. Studenten demonstreerden met spandoeken en riepen: 'Yo soy Fidel' (Ik ben Fidel). Ook werd er gerouwd op trappen van het universiteitsgebouw met kaarsen en bloemen voor een portret van de voormalig president.

Op radio en tv worden continu programma's over Fidel Castro uitgezonden. De kranten, normaal met gekleurde logo's, kwamen zaterdag alleen in zwarte inkt uit.

Cubaanse vlag halfstok op het Plein van de Revolutie

Over de hele wereld is er gereageerd op Castro's dood. In verschillende Zuid-Amerikaanse landen kwamen mensen elkaar om Castro te herdenken. In Mexico was er een rouwmars en in veel andere landen werden bloemen gelegd bij de Cubaanse ambassade.

Premier Rutte noemde Castro gisteren "een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw". De Amerikaanse president Obama sprak verzoenende woorden, maar Donald Trump had geen goed woord over voor de vroegere Cubaanse leider. De aankomend president omschreef Castro als "een brute dictator die zijn eigen volk bijna zestig jaar heeft onderdrukt."

Uit landen die Cuba vriendelijker zijn gezind, komt een ander geluid. De Russische president Poetin sprak van "een groot staatsman en inspirerend voorbeeld". De Chinese president Xi Jinping zei dat"het Chinese volk een hechte kameraad en een goede vriend heeft verloren".

Al is hij overleden, de waardevolle daden die hij heeft verricht, zullen voor altijd voortleven in de harten van de volken van onze twee naties.

Kim Jong-un, leider Noord-Korea

President Maduro van Venezuela zei dat zijn land "Castro's strijd zal voortzetten voor alle mensen op de wereld."

Ook vanuit het communistische Noord-Korea kwam een reactie, van leider Kim Jong-un: "Al is hij overleden, de waardevolle daden die hij heeft verricht, zullen voor altijd voortleven in de harten van de volken van onze twee naties en in de harten van mensen die in de vooruitgang geloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl