Pierre Bokma in De maatschap
NOS NieuwsAangepast

Familie Moszkowicz spant kort geding aan tegen VPRO

De familie Moszkowicz zet zijn verzet tegen de VPRO-serie De maatschap door. Half december dient een kort geding. Advocaat Yehudi Moszkowicz beschuldigt de makers van plagiaat. Zij zouden voor het scenario uit de autobiografie De straatvechter van Robert Moszkowicz hebben geput.

"Dat is wat je in de volksmond plagiaat noemt. Je jat iemands auteursrecht", zei advocaat Yehudi Moszkowizc in het Radio 1-programma De Overnachting.

Yehudi Moszkowicz is een zoon van de gewezen advocaat Robert Moszkowicz. Hij zegt ook andere leden van de advocatenfamilie te vertegenwoordigen.

Effectbejag

Yehudi Moszkowicz zei in het radioprogramma dat hij jaren terug door de makers werd benaderd, omdat zij een serie over zijn familie wilden maken. Die zou in eerste instantie Moszkowicz, opkomst en ondergang van een advocatenfamilie heten.

Volgens de advocaat wilden de makers informatie over de familie loskrijgen, maar waren zij niet bereid inzage te geven in het scenario of te vertellen waar de serie in de kern over ging. "Achteraf is gebleken dat het alleen maar op sensatie gericht was, effectbejag zo noem ik het."

Advocaat Yehudi Moszkowicz

De maatschap is een vierdelige serie die vanaf 25 januari staat geprogrammeerd op NPO2. De advocatenfamilie in die serie heet Meyer.

De VPRO zei eerder al dat het een eventueel proces met vertrouwen tegemoet ziet. Volgens de omroep en producent Dutch Mountain is er noch sprake van onrechtmatigheid noch van schending van auteursrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl