NOS Nieuws

'Joegoslavische ex-spion Karate Bob overleden'

De Joegoslavische ex-spion Slobodan Mitric, alias Karate Bob, is gisteravond in Amsterdam op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt De Telegraaf op gezag van de uitgever van Mitric, die zijn memoires publiceerde onder de titel Geheim agent van Tito.

Mitric schoot op kerstavond 1973 in de Pijp in Amsterdam drie Serviërs dood. De voormalige geheim agent, die zijn bijnaam Karate Bob dankte aan zijn specialisatie in de vechtsport, kreeg daarvoor dertien jaar cel.

In 1986 bepaalde een rechter dat Mitric niet naar het toenmalig Joegoslavië mocht worden uitgezet, omdat hij daar vermoord zou kunnen worden. Nederland verklaarde hem wel tot ongewenst vreemdeling. Uiteindelijk woonde hij ruim veertig jaar in Nederland.

Afrekening

De politie is er altijd van uitgegaan dat de schietpartij een afrekening in het criminele milieu was. Maar Mitric zelf heeft altijd volgehouden dat de drievoudige moord het resultaat was van een conflict binnen de geheime dienst.

In Geheim agent van Tito schreef Mitric over opdrachten die hij voor de Joegoslavische geheime dienst uitvoerde in het Oostblok, Frankrijk, Zweden en België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl