NOS SportAangepast

Coulthard: toekomst F1 in goede handen bij Max

Coulthard onder indruk van Verstappen: hij is inspirerend

Oud-coureur David Coulthard denkt net als veel mensen in de Formule 1 dat Red Bull met Max Verstappen een toekomstig wereldkampioen in de gelederen heeft. "Maar hij zou ook nooit wereldkampioen kunnen worden, als hij nooit in de juiste auto komt te rijden", vertelde Coulthard in gesprek met NOS-verslaggever Martin Vriesema.

Coulthard was ruim een decennium geleden, in 2005, de eerste rijder in dienst van Red Bull Racing. Een jaar later noteerde hij in Monaco de eerste podiumplaats voor die renstal. Tegenwoordig werkt Coulthard als F1-commentator voor televisiezender Channel 4.

Volgens de 45-jarige Schot - goed voor dertien overwinningen in de Formule 1 - heeft Verstappen alles in huis om wereldkampioen te worden. "Ik ben net als veel mensen in de F1 erg onder de indruk van zijn talent, want wat we zien, is van een waanzinnig hoog niveau", aldus Coulthard.

Mogelijk nog indrukwekkender vindt hij de manier waarop Verstappen zich gedraagt. "Hij is negentien jaar oud, hij zou ook overdonderd kunnen worden. Hij gaat nog veel beroemder worden en nog meer geld verdienen. Maar ik zie in z'n ogen dat hij een goeie jongen is. En ik zie dat de Formule 1 een mooie toekomst heeft."

"Het doet me goed om te zien dat zo'n groot talent ook heel bescheiden kan zijn. Coureurs komen en gaan en er zit veel talent tussen. Sommigen willen niet communiceren met de media of de fans. Die doen het alleen voor zichzelf."

"Sportsterren moeten ook inspirerend zijn en iemand waar mensen naar kunnen opkijken. Ik heb een zoon van acht. Die kijkt naar Max en denkt: dat kan ik ook. Dat is heel mooi om te zien."

Eerst dacht ik: Wat doet hij nou? En daarna dacht ik: Hoe doet hij dat?

Coulthard over race van Verstappen in Brazilië

Na de race van Verstappen op het kletsnatte circuit van Interlagos regende het vergelijkingen met de allergrootsten in de Formule 1. Dat gaat ook Coulthard niet uit de weg. "Wat ik zo knap vond van zijn race in Brazilië was niet dat hij zo snel was in de regen, want dat zijn alle grote coureurs. Denk aan Hamilton, Schumacher en Senna. Het zat meer in de lijnen die hij nam", keek Coulthard terug.

"Eerst dacht ik: wat doet hij nou? En daarna dacht ik: hoe doet hij dat? Hij heeft het lef om andere delen van de baan te nemen. Het zal niet altijd goed uitpakken. Hij zal soms spinnen en crashen, net als alle grote coureurs."

Racen als Schumacher: op het randje

Dat de rijstijl van Verstappen naast bewondering ook veel kritiek oplevert, zegt Coulthard niet veel. "Toen ik tegen Michael Schumacher reed, had ik soms kritiek op hem omdat hij me te veel pushte of m'n lijn afsneed. Dan praatte ik met Michael en zei hij: zo rijd ik nu eenmaal. En de stewards zeiden: we hebben geen fout gezien. Je hoeft het als coureur niet leuk te vinden, maar je moet het respecteren als de jury er niks kwaads in ziet."

"Sommige dingen die Max heeft gedaan, waren op het randje van wat ik sportief gedrag zou noemen. Maar dat doen geniale mensen, ze zoeken het randje op. Als je overal een grote marge neemt, zal iemand die dat niet doet je verslaan."

"De mensen in het wereldje zien heel goed dat hij genoeg talent heeft om races en wereldtitels te winnen. Of dat er één wordt of vijf of zes hangt af van de omstandigheden en de auto die hij krijgt. Maar hij is verfrissend voor de sport en een aanwinst voor de paddock. Dat kunnen we alleen maar waarderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl