NOS WielrennenAangepast

Een renner minder? Ploegbazen en UCI verwerpen plan organisatoren

Spekenbrink: het gaat om wie het voor het zeggen heeft

De wielerploegen zijn niet te spreken over de beslissing van de wedstrijdorganisatoren ASO, RCS en Flanders Classics. De teams staan volgend jaar, als het aan de organisatoren ligt, met een renner minder aan de start van praktisch alle grote wielerwedstrijden.

"Van een zorgvuldig besluitvormingsproces is geen sprake", zegt Richard Plugge, teammanager van Lotto-Jumbo. De UCI is zaterdagmiddag in een kort statement duidelijk: de organisatoren bepalen de regels niet, dat doet de Professional Cycling Council.

Op 8 november is er een vergadering geweest van de PCC, het regelgevend orgaan van de UCI, waarin is besloten dat er in 2017 nog niet met minder renners gereden zou gaan worden. De organisatoren beslissen nu op eigen houtje en buiten de PCC om, dat ze toch met een renner minder gaan starten.

"De organisatoren zeggen dat ze het doen omdat de renners een kleiner peloton zouden willen", vertelt Bobbie Traksel, voorzitter van de atletencommissie van de UCI. "Ja, het klopt dat een kleiner peloton veiliger is. Maar het peloton telt in de Ronde van Vlaanderen op deze manier 200 in plaats van 225 renners. Dat verschil is niet te merken. Pas als je teruggaat naar een peloton van 120 renners, dan heb je het ergens over."

"De organisatoren die de regels veranderen. Het zou hetzelfde zijn alsof wij als ploegen ineens beslissen dat we met bijvoorbeeld een renner méér aan de start gaan verschijnen", gaat Plugge verder. "Of dat de leiderstrui in de Tour ineens paars in plaats van geel is", vult Iwan Spekenbrink hem aan. De manager van Giant-Alpecin gaat nog verder en stelt een retorische vraag: "Wie is er nou de baas in de sport? Is dat ASO of de UCI?"

Grotere plaatje

Spekenbrink, die ook in de PCC zit, benadrukt dat het om het grotere plaatje gaat. De UCI en de ASO, de organisator van onder andere de Ronde van Frankrijk, zijn al jaren in een strijd met elkaar verwikkeld. De ASO wil op bepaalde punten zijn zin krijgen en doet dat door hard van leer te trekken.

Zo dreigde de ASO vorig jaar nog uit de WorldTour te stappen, iets waar ze later weer op terugkwamen. Ook zijn de Fransen groot voorstander van minder ploegen in de eredivisie van het wielrennen, een slag die ze vooralsnog nog niet direct hebben gewonnen. "Het is een machtsspel", zegt Spekenbrink.

Iwan Spekenbrink

De UCI heeft volgens Spekenbrink krachtig opgetreden door te zeggen dat de beslissingen door de PCC genomen dienen te worden. "Het kan toch niet zo zijn dat iemand de regels gaat veranderen als ze het ergens niet mee eens zijn?"

Traksel ziet de beslissing niet direct als een aanval op de UCI, maar meer als een aanval op de ploegen en de renners. "Die twee zijn de laatste jaren wat mondiger geworden. Dit is een poging van de wedstrijdorganisatoren om renners en ploegen weer even terug in hun hok te krijgen."

Werkgelegenheid

Plugge ziet ook de gevaren voor de werkgelegenheid. "Tel al die wedstrijden waar we met een renner minder moeten verschijnen bij elkaar op en wij hadden genoeg gehad aan twee, misschien wel drie renners minder in onze selectie voor 2017. In totaal kost dit 'besluit' op WorldTour-niveau misschien wel negentig banen. Want ook zijn er bijvoorbeeld minder mecaniciens en verzorgers nodig."

De ASO was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Richard Plugge, manager van Lotto-Jumbo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl