De tankautochauffeur kan de treinen niet zien; de boer en zijn vrouw helpen hem
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Melkrijder durft spoor niet over; Campina stelt boer ultimatum

Boer Nieuwenhuis uit Velp staat met de rug tegen de muur. Als er niet voor 16 december een oplossing komt voor de gevaarlijke spoorwegovergang bij zijn bedrijf, komt FrieslandCampina de melk niet meer bij hem ophalen. Volgens Nieuwenhuis is dat de doodsteek voor zijn melkveehouderij.

De melkrijder moet via een onbewaakte onverharde spoorovergang naar de boerderij. De Campinachauffeur moet zijn tankauto vanaf het huis van de familie via een korte bijna haakse bocht het spoor kruisen. Hij kan achteropkomende treinen nauwelijks zien, schrijft Omroep Gelderland.

Boerin loodst tankauto

FrieslandCampina komt nu nog wekelijks naar Velp, maar dat is vooral te danken aan de vrouw van de melkveehouder. Die loodst de chauffeur van de tankauto veilig over het spoor.

De melkveehouder voert al jaren gesprekken met grondeigenaar Geldersch Landschap & Kasteelen, spoorbeheerder ProRail en de gemeente Rheden over de situatie. Boer Nieuwenhuis laat doorschemeren dat een oplossing in zicht is.

Doorn in het oog

Een woordvoerder van Campina laat weten dat een boerenerf veilig en toegankelijk moet zijn. "Deze onbewaakte overweg is ons al jaren een doorn in het oog, maar tot op heden is er nog geen oplossing. Daarom hebben wij een ultimatum gesteld."

Het ongeval van vorige week vrijdag in Winsum, waarbij een trein op een tankauto met melk botste, bewijst dat het mis kan gaan op een onbewaakte spoorwegovergang. Daar ruziën de gemeente, de grondeigenaar en ProRail over het wel of niet afsluiten van de overgang. De gemeente wil volgens RTV Noord slagbomen.

Advertentie via Ster.nl