NOS NieuwsAangepast

Werkzaamheden aan Merwedebrug nu echt begonnen

De echte verstevigingswerkzaamheden aan de Merwedebrug bij Gorinchem zijn begonnen. Rijkswaterstaat gaat de komende weken op 48 zwakke plekken stalen platen aanbrengen. Allereerst worden de 24 meest kritieke punten aangepakt.

Als dat is gebeurd, mag het vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton weer over de brug rijden. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat dat uiterlijk begin december is. Dan worden ook de andere zwakke plekken van de Merwedebrug aangepakt.

Dat gebeurt in overleg met de vrachtsector en partners in de regio omdat tijdens die werkzaamheden soms opnieuw zwaar vrachtverkeer geweerd wordt.

Klinknagels en bouten

Begin oktober werden haarscheurtjes ontdekt in de draagbalken. Meteen werd de brug voor het zware wegverkeer afgesloten om erger te voorkomen. De afgelopen weken zijn steigers gebouwd onder de 170 meter lange brug om overal goed bij te kunnen.

Rijkswaterstaat gaat de klinknagelverbindingen versterken met de nieuwe stalen platen. Die worden niet meer vastgezet met klinknagels maar met bouten.

De vrachtvervoerders hebben de afgelopen weken geklaagd over de sluiting omdat hun vrachtwagens een flink stuk moesten omrijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft 1,8 miljoen euro aan claims ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl