Premier Joseph Muscat van Malta, met achter hem de voorzitter van de Europese Commissie Juncker.
NOS Nieuws

Waarschuwing aan Londen: leiders EU bluffen niet over brexit

Groot-Brittannië krijgt na de brexit geen toegang tot de Europese interne markt als het niet akkoord gaat met het vrije verkeer van personen. Dat zegt premier Muscat van Malta in een gesprek met de BBC. Volgens hem bluffen de EU-leiders niet als ze zeggen dat er op dit punt geen compromis wordt gesloten.

Malta wordt op 1 januari voor een periode van zes maanden voorzitter van de EU. In maart wil de Britse regering artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeren. Dat is nodig om de uittredingsonderhandelingen te starten.

Beperking van immigratie was een van de speerpunten van de brexit-campagne. Premier May heeft na het referendum in juni herhaaldelijk gezegd dat Groot-Brittannië zelf wil bepalen hoeveel immigranten het wil toelaten. Die wens is strijdig met de kernafspraken van de EU over het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen.

Veto in 2019

De premier van Malta zegt dat hij voorstander is van een eerlijk akkoord. Beide kanten zullen concessies moeten doen, zegt hij, maar het is niet zo dat de Britten een betere deal krijgen dan ze nu hebben.

Voor de uittredingsonderhandelingen staan twee jaar. Maar volgens premier Muscat kunnen de gesprekken pas echt beginnen als er eerst "over tal van details" overeenstemming is bereikt. Zo moet worden bepaald hoeveel Groot-Brittannië nog aan de EU moet betalen voor de brexit een feit is. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over zaken als veiligheid.

Muscat benadrukt verder dat als er een uittredingsakkoord wordt bereikt, het Europees Parlement het laatste woord heeft en eventueel in 2019 zijn veto kan uitspreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl