NOS NieuwsAangepast

Twaalf aanhoudingen in verband met branden Israël

"De albums van mijn ouders zijn allemaal verbrand"

De Israëlische politie heeft twaalf mensen aangehouden die mogelijk een flink aantal branden bij Haifa hebben aangestoken. Een politiewoordvoerder zegt dat sommigen werden aangehouden terwijl ze probeerden brand te stichten, en anderen toen ze wilden vluchten.

Volgens veiligheidsminister Gilan Erdan zijn de verdachten leden van 'minderheden', wat zou betekenen dat het Arabische Israëliërs dan wel Palestijnen zijn. Een legerwoordvoerder zegt dat er ook bij een Israëlische nederzetting een Palestijn is aangehouden die brand wilde stichten.

De Israëlische politiechef Roni Alsheich zegt dat het erop lijkt dat mensen brand zijn gaan stichten toen bleek dat de bestaande branden veel overlast veroorzaakten. Israëlische kranten spreken van een vuur-intifada.

Een blusvliegtuig bestrijdt de branden in de Israelische stad Haifa

De branden woeden al vijf dagen, vooral in het noorden van het land. Gisteren werden wijken van Haifa bedreigd waardoor tienduizenden mensen moesten vluchten. Een derde van de 250.000 inwoners van Haïfa heeft de nacht buiten hun eigen huis moeten doorbrengen. In totaal raakten 21 mensen gewond. Honderden woningen zijn verwoest. De brandweer is nog altijd bezig de branden onder controle te krijgen.

Een deel van de branden is inmiddels onder controle. Op veertien plaatsen is dat nog niet het geval, onder meer bij Nazareth en enkele dorpen in de buurt van Jeruzalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl