De jeugd van Ajax
NOS VoetbalAangepast

Ajax-jeugd maakt indruk: weet niet of ze weten dat ik 17 ben

Zelfs bij het jeugdige Ajax dat met 2-0 won van Panathinaikos, is Matthijs de Ligt met zijn 17 jaar het broekie van de ploeg. Maar tegen de Grieken hield de jonge verdediger makkelijk stand.

"Ik weet niet of ze weten dat ik 17 ben. Dat maakt mij eigenlijk ook niet zo veel uit. Voor mij telt dat ik mijn Europese debuut heb gemaakt, we gewonnen hebben en we de nul hebben gehouden."

Het is een opmerkelijk nuchtere reactie van een tiener, die voor de wedstrijd toch wel zenuwen voelde. "Natuurlijk was ik zenuwachtig, meer dan bij mijn debuut in de beker tegen Willem II. Dit is toch Panathinaikos."

De Ligt hoort sinds een paar maanden bij de A-selectie. "Het is voor mij goed om met deze volwassen jongens te zijn. Daar groei ik ook van."

Matthijs de Ligt

De verdediger was niet de enige jongeling die in de Europa League-wedstrijd op het veld stond. Ook Abdelhak Nouri, Mateo Cassiera, Donny van de Beek en Vaclav Cerny, allen 19 jaar, begonnen in de basis.

Voor Van de Beek is het allemaal iets minder nieuw. Hij maakte vorig jaar al veel minuten, maar komt nu niet zo vaak in actie. "Er staat toch wel druk op. Veel mensen kijken. Maar als goede speler moet je die kans gewoon pakken."

Van de Beek speelde een goede wedstrijd en werd uitgeroepen tot man of the match. "Het was een goede wedstrijd. Ik heb al een tijdje niet meer gespeeld in het eerste en het was gewoon een topavond. We moeten het de trainer gewoon zo moeilijk mogelijk maken", aldus Van de Beek.

Voor Ajax stond er tegen de Grieken niet heel veel op het spel. De ploeg was al zeker voor de volgende ronde en kon alleen nog de groepswinst veiligstellen. Voor Van de Beek was er desondanks geen motivatieprobleem. "Nee, de Europa League is een mooi podium, vooral als jonge speler."

Dat geldt natuurlijk ook voor De Ligt, die zijn shirt maar niet heeft geruild. "Zeker niet, mijn Europees debuut. Die moet ik natuurlijk bewaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl