NOS Nieuws

IJsland gaat de strijd aan met Iceland

IJsland wil zijn naam terug. De regering stapt naar de rechter omdat een grote Britse winkelketen het exclusieve recht heeft om in Europa de naam Iceland te voeren. Dat is niet eerlijk en bovendien verwarrend voor consumenten, zegt de IJslandse regering.

Het EU-bureau dat over intellectueel eigendom en het registreren van merknamen gaat, heeft de winkelketen Iceland Foods het recht gegeven om als enige de naam Iceland te gebruiken.

De winkelketen bestaat al 46 jaar en heeft ruim 800 vestigingen in Groot-Brittannië waar diepvriesvoedsel wordt verkocht; van vlees en vis tot groenten en aardappelproducten, van pizza's tot dessertijs. Er werken 23.000 mensen, de omzet bedraagt enkele miljarden euro's.

Iceland werd in 1970 opgericht in het West-Engelse Oswestry, maar heeft wel historische banden met IJsland. Een IJslandse keten had enige tijd een meerderheidsaandeel in het bedrijf. De IJslanders moesten na de bankencrisis in 2009 afhaken en sindsdien is Iceland Foods in handen van de Britse ondernemer Malcolm Walker en een Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij.

Niet concurrerend

Dat de diepvriesketen als enige de naam Iceland mag voeren is bespottelijk, vindt de regering in Reykjavik. Nu kunnen echte IJslandse bedrijven hun waar niet in andere Europese landen aanprijzen met de landsnaam. Daarover heeft Iceland Foods al een paar keer een rechtszaak aangespannen en gewonnen, al ging het om producten en diensten die helemaal niet concurreren met die van het Britse bedrijf, zegt IJsland.

Reykjavik wil daarom via de rechter afdwingen dat Iceland zijn exclusieve naamrecht kwijtraakt. De Britse keten ziet de zaak met vertrouwen tegemoet en zegt dat er nooit sprake is geweest van verwarring bij klanten. Die weten heus wel of ze een product kopen van Iceland of van "het vulkanische eiland", zeggen de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl