Protest in Indonesië tegen Myanmar
NOS Nieuws

VN beschuldigt Myanmar van etnische zuivering

Het leger van Myanmar is bezig met een etnische zuivering door de moslimminderheid in de deelstaat Rakhine te verjagen en uit te moorden, zegt een hoge VN-functionaris tegen de BBC.

John McKissick werkt bij de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, in buurland Bangladesh. Veel Rohingya-moslims vluchten uit Rakhine naar Bangladesh.

Het leger van Myanmar is bezig met een grote actie tegen de Rohingya, die het verantwoordelijk houdt voor de dood van negen politieagenten die vorige maand werden doodgeschoten bij de grens met Bangladesh. Volgens de regering treedt het leger op tegen gewapende strijders, maar McKissick spreekt dat tegen. Hij zegt dat willekeurige Rohingya worden verkracht en afgeslacht en dat hun huizen in brand worden gestoken. De Rohingya worden collectief gestraft voor de aanval op de negen politieagenten, zegt McKissick.

Vluchtelingenstroom

Een woordvoerder van de regering van Myanmar ontkent dat Rohingya worden opgejaagd en vermoord en zegt "erg teleurgesteld" te zijn over de opmerkingen van McKissick. Hij zegt dat Rohingya zelf hun huizen in brand steken. Wat daarvan waar is, is niet te achterhalen. Journalisten en hulpverleners mogen Rakhine niet in.

Bangladesh riep Myanmar gisteren op het geweld te stoppen en ervoor te zorgen dat de vluchtelingenstroom naar Bangladesh ophoudt. Volgens McKissick is het moeilijk voor Bangladesh de grens open te stellen voor de vluchtelingen. Dat zou de regering van Myanmar aanmoedigen door te gaan met de wreedheden totdat ze alle moslims naar buurland Bangladesh hebben verjaagd. In Bangladesh zijn de meeste mensen moslim, terwijl Myanmar boeddhistisch is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl