Protest tegen regering-Bouterse
NOS NieuwsAangepast

Belangrijke Surinaamse websites gehackt door Anonymous

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Een aantal grote Surinaamse internetsites ligt plat na een cyberaanval door de hackersgroep Anonymous. Het gaat om de belangrijke informatiewebsite van de overheid (www.gov.sr), die van de regeringspartij NDP van president Bouterse, een informatiesite van het energiebedrijf en de site van De Surinaamse Bank, een van de grote particuliere banken van het land.

Anonymous schrijft in een Engelstalige e-mail dat de tijd van president Bouterse en zijn corrupte regering voorbij is, en dat geluisterd moet worden naar de oppositionele actiegroep Wij Zijn Moe. De actiegroep protesteert al maandenlang, zonder veel succes, tegen de regering-Bouterse.

De hackers vragen verder een bedrag van 10.000 Amerikaanse dollar om de sites weer vrij te geven. Het bedrag moet worden overgemaakt op een bitcoin-rekening. Als dat niet gebeurt, wordt het bedrag elke dag verhoogd. "The people want their money back", staat in de e-mail. Het bericht wordt afgesloten met ‘#fuckBouterse’.

"Laffe daad"

Curtis Hofwijks, de oprichter van Wij Zijn Moe zegt in een reactie niets van deze actie af te weten. Wel zegt hij tegenover Starnieuws blij te zijn dat er nu ook vanuit andere hoek aandacht wordt gevestigd op het wanbeleid van de Surinaamse regering.

Op www.gov.sr kunnen burgers uiteenlopende overheidsinformatie vinden en formulieren invullen die nodig zijn voor tal van activiteiten; je kunt er zoeken naar de openingstijden en telefoonnummers van de ministeries maar ook een verblijfsvergunning aanvragen.

Vanuit de overheid is een verklaring uitgegeven waarin gesproken wordt van "een laffe daad". In de verklaring staat verder dat de e-mails en andere data van de site goed beveiligd en onaangetast zijn, en dat er alles aan gedaan wordt om de site weer snel online te krijgen.

Firewall

Een woordvoerder van De Surinaamse Bank zegt dat er onder de klanten paniek is uitgebroken omdat sommigen vrezen dat de hackers over hun internetrekening kunnen beschikken. "Daar is geen enkele sprake van", zegt een woordvoerder. "Alle gegevens en financiële transacties zitten achter een enorme firewall, en die heeft goed gewerkt."

Anonymous ontkent dat en heeft intussen in een tweede e-mail aan Starnieuws laten weten toegang te hebben tot gevoelige bankinformatie. De groep zou bewijzen hebben van geld dat onder valse namen op Zwitserse bankrekeningen staat en kondigt aan de gegevens te zullen publiceren.

De Surinaamse Bank denkt overigens dat de hackers zich vergist hebben. "Wij zijn al sinds 1957 geen centrale overheidsbank meer. De financiële overheidstaken liggen sindsdien bij de Centrale Bank van Suriname."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl