NOS NieuwsAangepast

Windmolens bij jou in de buurt: hier staan ze

Op veel plaatsen in Nederland staan windmolens. En dat moeten er nog veel meer worden, al gaat dat niet overal zonder slag of stoot. Eerder vandaag werd bekend dat natuurorganisaties bezwaar maken tegen de aanleg van een park in het IJsselmeer.

Kijk op de kaart waar in Nederland al windmolens staan.

In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 in Nederland 6000 megawatt aan windenergie op land moet zijn gerealiseerd. Tot nu toe staat de teller op ruim de helft. Echt hard gaat het dus niet, en dat komt onder meer door het verzet tegen windmolens.

Onder meer de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, It Fryske Gea en het Watersportverbond tekenen beroep aan tegen de bouw van een windmolenpark in het IJsselmeer bij Makkum. De 89 molens zouden schadelijk zijn voor de natuur, en de rust en ruimte op het water te veel verstoren.

Als het park er niet komt, moet Friesland op zoek naar een andere locatie. Want iedere provincie is verplicht in 2020 een bepaald aantal windmolens te hebben. In Flevoland moet de meeste windenergie worden gerealiseerd (1390 megawatt); in Utrecht het minste (65,5 megawatt).

Tot nu toe ligt Zeeland het meest op koers met het halen van het doel: 92 procent is al gehaald. In Drenthe staat de teller op nog maar 8 procent. Friesland moet ook nog flink aan de bak; daar is 37 procent van het doel gerealiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl