Uit de eerste koker kwam een korte mededeling over de restauratie in 1924
NOS NieuwsAangepast

Geheimzinnige kokers uit Nieuwe Kerk Delft geven inhoud prijs

Een hele lange lijst met namen van militairen uit 1834 en een korte boodschap over de restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft in 1924. Dat kwam tevoorschijn uit mysterieuze kokers die in de kerk in Delft zijn gevonden.

De twee kokers zijn vorige week gevonden tijdens een grote verbouwing van de kerk. Ze zaten verstopt achter een gedenksteen uit 1834. Vanmiddag zijn ze opengemaakt.

Wat zit er in de koker(s) van de Nieuwe Kerk in Delft?

De eer was aan Wilco Blaak, hoofd Oude en Nieuwe Kerk. In de koker die dateert uit 1924 werd een stuk perkament gevonden met daarop een mededeling over de restauratie van de kerk in dat jaar. De gedenksteen werd toen volgens de tekst verplaatst.

In de andere koker, uit 1834, zat ook een rol perkament met daarop namen de namen van militairen die betrokken waren bij de verdediging van de citadel van Antwerpen in 1832 tijdens de Belgische opstand.

De namenlijst werd op 1 juli 1834 ondertekend

Blaak is blij met de vondst, al had hij wel op iets anders gehoopt. "Het was mooi geweest als er muntjes in hadden gezeten, maar dit is ook goed."

"Het monument waar deze rollen vandaan komen is voor twee militairen die om het leven kwamen bij de Belgische Opstand. We weten niet veel over deze mensen. Wie weet wat we hier nog uit kunnen halen."

Het is de bedoeling dat de inhoud uiteindelijk weer terug in de muur van de kerk verdwijnt. "Daar gaan we dan ook een koker uit 2016 aan toevoegen. Heel Nederland mag meedenken over wat daar in moet komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl