NOS NieuwsAangepast

ElBaradei wil protesten Caïro leiden

De Egyptische Nobelprijswinnaar en democratische pleitbezorger Mohamed ElBaradei is aangekomen in Caïro. Hij heeft laten weten dat hij de demonstraties in de hoofdstad wil leiden.

ElBaradei, het voormalige hoofd van het IAEA, reisde donderdag vanuit zijn woonplaats Wenen naar Egypte om zijn steun te betuigen aan de protesten tegen de regering van Hosni Mubarak. Vlak voordat hij op het vliegtuig stapte, zei hij dat Mubarak zijn macht moet opgeven. "Hij heeft het land dertig jaar gediend, maar het wordt nu tijd dat hij het veld ruimt."

Moslim Broederschap

De 68-jarige ElBaradei wordt gezien als mogelijke kandidaat om het op te nemen tegen de zittende president Mubarak. Tegelijk krijgt hij kritiek omdat hij jarenlang in het buitenland heeft gewoond en de situatie in Egypte niet goed kent.

Ook de politieke partij Moslim Broederschap wil zich nu aansluiten bij de protesten.

Politiepost

Voor vrijdag verwacht ElBaradei massale demonstraties na het vrijdaggebed. Ook donderdag was het onrustig in Egypte. In Suez staken betogers een politiepost in brand uit woede over het geweld van de politie.

Dinsdag begonnen de demonstraties tegen het bewind van Mubarak. Er zijn tot nu toe zo'n 700 betogers gearresteerd.

De politieke onrust is vanochtend overslagen naar de effectenbeurs in Caïro. Daar moest vanwege grote koersdalingen de handel korte tijd worden stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl