Demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb beperkt anti-Zwarte Piet-demonstratie

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet mag zondagmiddag bij een groot Sinterklaasfeest in Rotterdam demonstreren, maar niet zoals de activisten willen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil niet dat de activisten folders uitdelen aan ouders en kinderen die naar het Sinterklaasfeest in het zalencentrum Ahoy gaan. Wel mogen ze hun stem laten horen in een vak dat door de politie is aangewezen.

Aboutaleb zal het niet tolereren als de actievoerders een haag vormen, waar de ouders en hun kinderen doorheen moeten lopen. "Als ze zich niet houden aan de voorwaarden, dan zullen we ingrijpen", zegt hij.

Confrontaties voorkomen

De activisten hadden hun demonstratie bij het Club van Sinterklaasfeest al twee weken geleden op internet aangekondigd. De afgelopen week is er overleg geweest tussen de gemeente en de actievoerders, maar de partijen zijn niet tot een akkoord gekomen.

Daarom heeft Aboutaleb nu eenzijdig de voorwaarden voor de demonstratie vastgesteld. Hij wil geen contact tussen ouders en hun kinderen en de actievoerders, om gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet te voorkomen.

Anti-Zwarte Piet-activist Jeffrey Afriyie vindt de maatregelen van Aboutaleb "te belachelijk voor woorden". Hij zegt dat de demonstranten bekijken hoe ze hierop gaan reageren.

Noodverordening

Twee weken geleden werden ruim tweehonderd medestanders van Kick Out Zwarte Piet in Rotterdam aangehouden. Zijwaren onderweg naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis maar kozen ervoor om in Rotterdam bij de intocht van Sinterklaas te gaan demonstreren. In Maassluis was een vak voor hen gereserveerd langs de route van Sinterklaas, maar daar wilden de actievoerders niet heen.

De politie rekende de tegenstanders van Zwarte Piet in, omdat Aboutaleb een demonstratieverbod had afgekondigd na informatie van de inlichtingendienst AIVD. De burgemeester vreesde voor gewelddadigheden als de demonstranten bij de intocht zouden opduiken. Hij zei onvoldoende politie op de been te kunnen brengen om de demonstratie in goede banen te leiden. Veel Rotterdamse agenten waren ingezet in Maassluis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl