NOS SportAangepast

Ondergaat Nadal een metamorfose voor 2017?

Als Rafael Nadal op 29 december zijn rentree maakt op de tennisbaan bij een demonstratietoernooi in Abu Dhabi, kan hij zomaar een heel andere tennisser zijn dan die we gewend zijn. Met een nieuw kapsel en een nieuw racket.

Op sociale media wordt er druk gespeculeerd over de haardracht van de Spanjaard, maar even zo opvallend zijn amateurbeelden waarin hij een Head-racket test, terwijl hij al zijn hele loopbaan met het merk Babolat speelt. Daar loopt zijn contract echter af. Gaat Nadal het over een andere boeg gooien?

"Jaren geleden heeft Head hem al een blanco cheque aangeboden, maar die heeft hij toen geweigerd", zegt racketspecialist Timo van Driel, die door ATP-toernooien wordt ingehuurd om de rackets van de topspelers te bespannen.

"Ik heb gehoord dat er nu ook weer iemand van Head bij hem was, maar ik denk dat hij gewoon bij Babolat blijft. Daar heeft hij toch al zijn resultaten mee behaald en hij is ambassadeur van dat merk. Bovendien: het is heel normaal dat spelers buiten het seizoen om andere dingen proberen."

Terugval

Op de wereldranglijst is Nadal teruggevallen naar de negende plaats, mede omdat hij vanwege polsklachten de laatste maanden van het seizoen aan zich voorbij liet gaan. Hij wil in 2017 een nieuwe start maken en dat zou weleens op meerdere fronten kunnen gelden.

Op de ATP Tour is Nadal een van de voorlopers geweest met een groter racketblad, waarmee je meer power en effect kan genereren. Na hem volgden onder anderen Roger Federer en Novak Djokovic. Die verandering heeft hij dus al gemaakt. Waarom zou hij dan overstappen?

Van Driel: "Er zal vast een flinke som geld aan vastzitten. De enige speltechnische reden die ik kan bedenken, is dat dat nieuwe racket daadwerkelijk makkelijker speelt. Dat gevoel is per speler anders. Maar vorig jaar speelde hij twee maanden met een nieuwe snaar en toen ging hij toch weer terug naar zijn oude snaar."

Qua snaar en racket heeft Nadal geen bijzondere wensen. "Het enige waarin hij echt afwijkt van de rest van de spelers is dat hij wat meer gewicht aan de bovenkant van zijn racket wil. Daarmee vergroot hij zijn swing en kan hij de bal veel topspin meegeven."

Nadals lange manen

En hoe zit het met zijn haar? Nadal staat bekend om zijn (steeds dunner wordende) lange manen, maar op recente foto's is te zien dat hij het erg kort heeft opgeschoren.

Volgens het Britse Sunday People komt dat omdat hij een haartransplantatie heeft ondergaan. Al met al wordt december een spannende maand voor Nadal-fans. Met welk kapsel keert hij terug en met welk racket? Maar ook: kan hij weer aanhaken bij de top?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl